Ара Маликян се завръща за втори концерт в София

Ексцентричният цигулар ще свири на 1 ноември в зала 1 на НДК

OFFNews 26 септември 2018 в 13:00 4934 0

Ара Маликян идва за втора среща с българската публика, след като миналия февруари изпълни до краен предел Зала 1 на НДК. На 1 ноември на същото място той ще изнесе втори концерт в София, за да продължи да разказва „Невероятната история на една цигулка“.

„Лудият цигулар”, както го наричат, е роден в Ливан, с арменска кръв и испански паспорт. Такава е и музиката му – цветна и космополитна. Ара е музикантът, който съчетава класика и барок с ритми от Близкия изток - арабска и еврейска музика, елементи на циганска музика, испанско фламенко до джаз и рок. Казва, че познава и българския фолклор от Теодосий Спасов и Васко Василев, с когото са били състуденти в Лондон.

„Невероятната история на една цигулка“ е името на неговия 25-и пореден албум и на турнето, с което вече трета година обикаля света. Историята на цигулката не е обикновен сетлист от мелодии - това е семейната история на Ара – на неговия дядо, намерил спасение от арменския геноцид в Ливан благодарение на една цигулка, пропътувала пътя от Модена до Бейрут.

В концертите си Ара Маликян пътешества през различни култури, музикални епохи и стилове. Цигулярят пренася публиката от класиката на Бах, „Лятото” на Вивалди през арменски и испански ритми, музика от филм на Тарантино, Джими Хендрикс, Лед Цепелин, та чак до “Life On Mars” на Бауи.

Ара Маликян е роден през 1968 г. в Бейрут. Баща му е арменец любител – цигулар. Той е първият му учител по музика и благодарение на него Ара хваща цигулката още тригодишен. На 15 години вече учи музика в Хановер със стипендия от германското правителство, след това продължава в Лондон, където негов състудент е Васко Василев.

Избира да живее в Испания и в продължение на 7 години е концерт – майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид. Музикантът, който се издържа като студент със свирене по еврейски сватби и с турнета на Ванеса Мей, по-късно става носител на всички най-престижни призове в цигулковото изкуство, а през2015 г. е номиниран за „Латино Грами“.

Педро Алмодовар го кани да запише музиката за два от най-емблематичните си филма - „Говори с нея“ и „Лошо възпитание“. А Карлос Саура го снима в последния си филм „Хота: Отвъд фламенкото“.

„Ара излъчва благородство и уникална харизма. Когато хване инструмента и засвири, така се потапя в музиката, че нищо повече не го интересува“, казва Саура за него.

Концертът на Ара Маликян се организира от БГ Саунд Стейдж. Билети се продават в системата на Ивентим и на касите на НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови