„ArtExtreme Стража“ в Националния етнографски музей под патронажа на президента

ОFFNews 10 май 2018 в 12:09 2412 0

На 15 май от 18.00 часа в Националния етнографски музей в София се открива многожанровата изложба „ArtExtreme Стража“ на Анатолий Радев и Дария Василева - "Андари". 

„ArtExtreme Стража“ е пето издание на многожанровата изложба „ArtExtreme“ – изкуство на предела в образ на вътрешни преживявания в пространствени среди. Изследва и показва образа на „Стража“ – свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука Глаголица.

Темата е пресъздадена чрез 16 художествени творби - български ритми, филми, танцови изпълнения и други.  „ArtExtreme“ модели са световни балетни изпълнители и хореографи от България, Канада, САЩ, Куба, Южна Африка, Швейцария, Украйна и Италия. 

Изложбата в цялост съхранява, обогатява и развива представата за големите дела на българския народ – създаването на Глаголицата и собственото културно-историческо богатство. Една съкровищница, която да бъде споделена и отново да обогати фонда на световното културно наследство.

В нейната програма ще се проведат „АртЕкстремни разговори“, исторически четения, пешеходна обиколка „ArtExtreme Стража“ и работилница „Азбука Глаголица“.

Изложбата може да бъде посетена до 30 май в работното време на музея от вторник до неделя на пл. „Княз Александър I”, № 1.

Програма:

15 май, 18:00 - Откриване на изложбата

Национален етнографски музей, София, пл. Княз Александър I, №1

18 май, 10:00 - АртЕкстремни разговори с "Андари" в Международен ден на музеите

Национален етнографски музей, София, пл. Княз Александър I, №1

19 май, 18:00 – 24:00 „ArtExtreme Стража“ в Европейска нощ на музеите

Национален етнографски музей, София, пл. Княз Александър I, №1

20 май, 10:00 - Български исторически четения  „Образ Български“

КТ „Подкрепа“, ул. Ангел Кънчев 2, пл. Гарибалди

Oт 2014 г. се провеждат от "Андари" през месец май в София с домакинството на Национален етнографски музей и Национален природонаучен музей.

Участват широка група изследователи – историци, богослови, етнолози, фолклористи, архитекти, урбанисти, инженери, физици, които представят резултати от нови проучвания и научни доказателства за историята на българите, които са отпечатани в сборник.

26 май, 11:00 Пешеходна обиколка „ArtExtreme Стража“

Сборно място: подлеза на ул. Сан Стефано, Орлов мост.

27 май, 11:00 Работилница „Азбука Глаголица“ 

Национален етнографски музей, София, пл. Княз Александър I, №1

За повече информация посетете сайта на "Андари" и страницата на събитието във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови