Артист на Ватикана изрисува дома на Вапцаров в София (снимки)

OFFNews
10 юли 2019 в 13:14 | 4614 |2

Две нови творби на артистите Bozko и Bosoletti се извисиха в центъра на София като част от поредното издание на проекта за градско изкуство Urban Creatures, част от Календара на културните събития на София.

Стената на столичния инспекторат на ул. „Париж” 5 е най-новото платно на разпознаваемия по цял свят български артист Bozko. Близостта с Държавната oпера някак предразполага поставянето на сцената на една болезнена тема - темата за твореца и неговите битки. Крива ли е действителността, в която живеем, уморени ли са крилете на изкуството, което създаваме, трънени ли са аплодисментите, които артистите получават?

Bozko се отличава с многопластовост и специфичен стил. Смятан от много за философ, той има дълбоко разбиране за градския хаос. Създател e на някои от най-добрите стени в България, отразени по целия свят и популяризиращи София като иновативен и атрактивен за младата публика град. Реализирал е творби и проекти в Брюксел, Лион, Босна и Херцеговина, Берлин, Италия, Монако. Предстоят проекти в Холандия и САЩ. Завършил е НХА – стенопис. Негова монументална творба беше класиран в топ 3 на най-добрите стени в света през 2015.

Творбата на Бозко.

Аржентинският артист Франциско Босолети, който живее и твори в Неапол, бе поканен да направи своя прочит на поета Вапцаров. 110 години след рождението му, в сърцето на София оживява поетичната стена „Вяра” на Bosoletti. Вдъхновен от стиховете на Вапцаров (преведени на над 90 езика), той създаде творбата си върху надрасканата стена на къщата музей „Н.Й. Вапцаров” на ул. „Ангел Кънчев” 37.

Bosolleti е млад, но кариерата му е повече от впечатляваща. Има реализирани множество монументални проекти в Минск, Берлин, Неапол, Мексико Сити, Буенос Айрес, Торино, Барселона, Мюлюз (Франция), различни градове в Белгия, Белград, Португалия, Валенсия, Саламанка, Монтевидео (Уругвай), Майорка. Както и изложби в Мюнхен, Неапол, Оукланд, Калифорния, Австралия, Париж, Лагос, Португалия, Мексико Сити.

Творбата на Босолети.

Подкрепян от над 600 стари неаполски фамилии, обединени с цел да развиват града и да помагат на хората в него, както и от Ватикана и италианската държава, той създава творби на „свещени” за местната общност кътчета. Например катедралата “Pio Monte della Misericordiа”, където се намира последната творба на Караваджо, която той не успява да завърши и по-късно е довършена от друг художник.

Храмовата стена на Bosoletti изящно разчупва каноните, в които изкуството и религията докосват своето ново „Сътворение”, а Ватиканът, италианската държава и стотици аристократични фамилии дават щедрата си подкрепа за сбъдването и на други творчески проекта на аржентинския артист.

Графитът на Бозко.

Препоръчани материали
alenaa

Рейтинг : 8005

15.07 2019 в 09:28 2
+ 0
- 10
А актьорите какво правят? Не казвам нищо ново, така че може да изтриеш коментара. АМАН ЗАМАН.
Стефан

Рейтинг : 22188

10.07 2019 в 13:46 1
+ 0
- 0
Според тълковния речник на българският език, артистите май нещо играеха. А рисуваха художниците.
Аман от списуватели с прекален английски акцент.