Артисти от независимия сектор пиха по една студена вода пред Министерство на културата (снимки)

Венци Мицов 17 юни 2020 в 17:12 7416 0

Протест под надслов "Аз не съм тулуп, аз съм гражданин" събра артисти от независимия културен сектор на протест пред Министерство на културата.

Протестът, организиран от певицата Ража Ел Мадхун от групата "Dead Man's Hat" и нейната колежка Илияна Георгиева имаше мото - "Да пием по една студена вода".

Сред демонстрантите бяха певицата Милена Славова, поетът Кирил Кадийски, актьорът Стефан Денлюбов, ъндърграунд легендата Сърмата Хари.

Още в началото на протеста, който стартира под прозорците на министерството, стана ясно, че заместник-министър Амелия Гешева е потърсила контакт с организаторките и ще има среща в кабинета й.

Исканията на протеста бяха:

*По-бързо изпълнение на програмата "Творчески стипендии" на Национален Фонд Култура към Министерство на Културата и спазване на обявените срокове за изплащане на стипендиите.

*Да се назначат допълнителни експерти към Национален Фонд Култура от Министерство на Културата, които да помогнат за изпълнението на програма "Творчески стипендии".

*Да се преразгледат неодобрените кандидати, тъй като има идентични кандидатури с различни резултати при оценяване.

*Да се обмисли възможност за подпомагане на артисти (физически лица на граждански договори и самоосигуряващи се лица) с доход над 1 000 лв. месечно

След срещата в кабинета на заместник-министъра организаторките оповестиха какво са постигнали при преговорите.

Най-напред стана ясно, че от утре започва превеждането на парите за всички, които са спечелили финансиране по първата сесия от така наречените "социални стипендии" на НФК. Като причина за забавянето на плащанията към бенефециентите от министерството са посочили многото нередности в документите.

Програма за всички артисти, които имат доходи над 1000 лева, ще стартира от юли месец. Не стана ясно обаче на какви критерии трябва да отговарят хората от независимия културен сектор, за да могат да кандидатстват по очакваната нова програма. Единственото, което е ясно, че може да са били на граждански договори. За момента работната сума като таван за доходите е 2000 лева, но това е окончателно.

Резултатите от класиренато на втора и трета сесия ще бъдат обявени на 24 или 25 юни, като до 19 юни ще бъдат преразгледани всички, които са кандидатствали за стипендиите.

Всичките отпаднали - общо 444 души, ще бъдат автоматично преразгледани на следваща сесия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови