БАФТА добавя нова категория за кастинг режисьори

OFFNews 08 август 2019 в 15:00 2127 0

Снимка Royal Albert Hall

Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) обяви, че от следващото издание през 2020 година ще има нова категория. Отличие ще бъде връчвано и за кастинг като то ще се дава какво за филми, така и за телевизия, предава „Гардиън“.

Председателят на академията Пипи Харис казва в изявление, че за тях ще бъде удоволствие да включат високо професионалната работа на кастинг режисьорите за пръв път. „Кастингът е от съществено значение за кино и телевизионната индустрия и е жизненоважен за насърчаването на разнообразието по екраните", добавя тя.

Познатата с работата си по „Красавицата и Звяра“, „Съзряване“ и предстоящият мюзикъл „Котките“ – изтъкнатият кастинг режисьор Люси Бевън, благодари от името на всички кастинг режисьори. "За нашата индустрия е голяма чест да бъде призната от БАФТА", каза тя.

Промени ще има и в категорията за оригинална музика, която ще бъде преименувана на „оригинална композиция“, за да подчертае ролята на композитора и неговото произведение и да се признае "съществената роля, която те играят за разгръщането на историята, атмосферата и емоционалните нотки на филма".

Регламентът за участие на филми си остава същият, въпреки ожесточените критики от страна на собственици на вериги киносалони срещу приемането на филми на „Нетфликс“. Заглавията трябва да се били излъчени в най-малко 10 кина. В изявлението на БАФТА се казва, че решението е било взето след "обширна консултация с представители на индустрията". Въпреки това академията си запазва правото да определя дали филмите са разпространени в духа на правилата, а не само за да се квалифицират за наградите.

Церемонията по връчване на наградите БАФТА за 2020 г. ще се състои на 2 февруари 2020 г., което е една седмица преди раздаването на оскарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови