БГ "Лувъра" ще се казва Национална галерия "Квадрат 500"

ОFFNews 03 април 2015 в 12:22 17801 13

Снимка Сергей Антонов

"Българският Лувър".

Комисия към Министерството на културата избра име за познатия в общественото пространство като "Българския Лувър", то ще бъде - Национална галерия "Квадрат 500".

Предложеното от комисията наименование съчетава традиции, приемственост и съвременно звучене, което е лесно разпознаваемо и знаково. Новото наименование отразява териториалния и тематичен обхват на държавния културен институт, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство, пишат от МК.

Комисията е избирала между 230 предложения за имена от общо 190 писма, изпратени от цялата страна.

"При разглеждане на постъпилите предложения комисията взе под внимание, че комплексът обединява фондовете на два държавни културни института с национално значение. В хода на дискусията членовете на комисията подкрепиха необходимостта от наименование, което да отговаря на съдържанието на колекциите", допълват от културната институция.

Членовете на комисията са се обединили около съчетание на две от предложенията: Национална галерия "Квадрат 500".

Комисията е номинирала за награди следните предложения за име:

1. „Музей за визуални изкуства”, предложение № 92;

2. Национален музеен комплекс „Св. Пимен Зографски”, предложение № 96;

3. „681”, предложение № 123;

4. „Майсторите”, предложение № 2;

5. „Зографа”, предложение № 45 и № 145.

Комисията е предложила авторите на тези пет предложения да получават покани за всички предстоящи изложби в Националния музеен комплекс и неговите филиали за период от една година. Те ще получат и по едно издание (каталог) с произведения на изобразителното изкуство.

Проектът „Националeн музеен комплекс” е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и до момента струва над 27 млн. лв., от които по оперативната програма са отпуснати 23 млн. лв., а националното финансиране е малко над 4 млн. лв. 

За довършване на южното крило на сградата откъм ул. „Оборище“ са необходими още 16 000 000 лв., които все още не е ясно откъде ще бъдат намерени.

Националният музеен комплекс се превръща в една мегаструктура, която прибира под своята шапка Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Като негови филиали са определени:

- филиал „Крипта на Храм-паметник „Св. Александър Невски“ – експозиция „Християнско изкуство“;

- филиал „Двореца“;

- филиал „Социалистическо изкуство“;

- филиал за съвременно изкуство „Софийски арсенал“;

- къщи-музеи: „Вера Недкова“, „Никола Танев“, „Иван Лазаров“.

Към музея ще функционират две комисии - за износ на произведения на изобразителното изкуство и за идентификация на движими културни ценности.

Общата разгъната площ на новия музеен комплекс е 24 хил. кв. м.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!