БГ рок продукцията през 2017-а

„Архивите” записаха оптимистични данни

Емил Братанов 02 февруари 2018 в 18:49 3440 0

Анкетата

Снимка bg-rock-archives.com

Сайтът на „Българските рок архиви” тихо и неафиширано утвърждава статута си на хронолог и лексикон за БГ рок бандите. Съществува едва от няколко години. Няколко души помогнахме мъничко, но основното продължава да се върши от Павел Серафимов. Някъде от дуалистичната дестинация Златица-Пирдоп Павката със собствени усилия и средства постигна толкова, колкото други мераклии в интернет-летописите на рока наш не успяват. Стигна до там, че все повече хора го търсят сами, пращат му данни и информации и се радват на възможността групата им да заеме своето място в „архивите” – с история, членове, линкове, продукция. (Мисля си за комбинацията на сайта на Павел с "профи-лексикона" на Румен Вълков, Ri4ivul, един трудоемък календар кой-кога-за колко време-с кого е свирил... и че в БМА наистина първо трябва на тях да отделят някой лев поне за подръжката, ако искат да имат обединяващо-представителна роля в нета по отношение историята и актуалното съдържание на участниците в рок жанра).

          

Не че няма сайтове и енциклопедии, които принципно архивират и информират в същите „панели” (но са и малко, ако трябва да съотнесем нещата към ентусиазма на постоянно възникващите или трансформиращи се рок формации в страната).

Винаги съм се чудил (а когато събирахме страниците за книгата-антология за „Цветята”, на моменти бяхме и направо изнервени от липсата на каквото и да било за някои рок групи; освен запазените от самите нас стари вестници) защо толкова малко от тях, че и фенските им структури, се захващат с подържането на свестен сайт с история и продукция. У нас всичко е адски нелогично и не се поддава на никакво предполагаемо конструиране: има неизвестни банди (както и известни, активни и в момента – може би това обяснява и наличието на техни сайтове или ФБ-страници), които си спретват онлайн кътче и започват да оформят мултимедийната информация за себе си. Други – също и известни, и скоро пръкнали се – въобще нехаят към животоописанието си и рядко можеш да намериш нещо (извън афишите по съответните онлайн „програмни глашатаи” за предстоящи лайвове) за тях, за албумите им. Как тогава да се развива атрибута банди-инфо-публика за създаване на бизнес модел и в сферата на БГ рока…

„Българските рок архиви” трупат непретенциозно, но равноускорително, именно необходимите лексиконни (екзистенц-минимум) данни за да може някой интересуващ се да отвори нещо-си там и да изтика песимизма си настрани; документално е повече от ясно, че „това животно” – БГ рокът – си е живо-здраво, адски разнообразно се подвизава и, въпреки че електронните медии не му дават почти никаква сцена, е готово да бъде подпомагано, развивано, бизнес-ориентирано и архивирано с доволно любопитство и безалтернативна полза.

През изминалата 2017-а в „архивите” бяха документирани 72 издадени албума и 32 ЕР-та. Цифра, оптимистично нараснала от по-предишната 2016-а година. И понеже е важно и колко хора – все пак – успяха да чуят нещо от тази продукция, Павката отново направи анкета (както и предишната година). Много или малко, отговориха 312 души. Докато на началната страница в „архивите” има нещо като обзор на отминалата година, интересуващите се си струва да го прочетат. Има още факти, цифри и имена. Картината е пъстра и никак не навява песимизъм. Напротив. В панела „Издания” животворната инерция продължава с новите продукти от новата година. Там вече чакат признание ок.30 заглавия, две трети са самиздатски албуми и ЕР-та, които потвърждават, че инат и творчески креативи у групите ни има. Заради което почти им прощавам, че са толкова нехайни към собственото си присъствие в нета. А ако сте пропуснали нещо, или просто се чувствате подкокоросан от някое заглавие да го чуете – на панелите с групите в сайта има линкове към други техни места в мрежата. (Има един, който е чул цели 40 албума, направо съм ошашавен откъде се е докопал да информацията, че са създадени такива...)

Колкото-толкова, заключава философски един плюшен интелектуалец. Аз допълвам: тази година – още повече. И пожелавам на Павката Серафимов здраве (абсолютно му е нужно) и достатъчно безсънни нощи за да трупа и подържа „хрониката” на БГ рока. (Повече снимки на групи, инфо, самата анкета и други неща можете да разгледате и във ФБ-страницата на "архивите".)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови