Българин стана „Фотограф на годината“ в престижен международен конкурс

ОFFNews 07 април 2017 в 14:48 4766 2

На тържествена церемония снощи бе връчена голямата награда „Фотограф на годината“ в първото издание на Voubs International Photography Awards 2016.

Статуетката „Златен Voubs“ и премия от 5 000 евро получи фотографът Генчо Петков.

593 фотографа от цял свят се включиха в онлайн конкурса, а победителите са определени с иновативен алгоритъм на платформата Voubs.com на базата на три 3 компонента:

-вотът на международно жури от професионални фотографи с опит и признание от Австралия, САЩ, Русия, ЮАР, Бангладеш, Израел, Португалия, Румъния и България;

-вотът на публиката – стотици хиляди гласове на потребители от 87 страни;

-популярността и интересът към всяка отделна фотография;

„Благодаря ви за това невероятно признание. Щастлив съм, че творбите ми бяха оценени така високо, както от журито, така и от потребителите на платформата“, каза той.

Генчо Петков е от Велико Търново. Преподавател е по дигитална фотография във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, артист на Световната федерация за фотографско изкуство (AFIAP) и съосновател на Асоциацията на рекламните фотографи в България. Негови творби са представяни в над 20 държави, между които Германия, Франция, Швейцария, Италия, САЩ, Мексико, Индия, Китай и Ливан.

След 8 месеца и 2 етапа на гласуване, бяха официално връчени наградите и на най-добрите кадри в отделните категории на конкурса.

Първо място в категорията „Снимки от България“ получи Веселин Атанасов с красив кадър на Ахтополския фар. Чекът със сумата от 2000 евро му беше връчена от алпиниста Боян Петров.

„Приемам тази първа парична на града в кариерата ми като компенсация! Преди няколко години се опитах да снимам фара от скалистия бряг, но бурното море отнесе цялата ми техника. Сега най-после ще си възвърна загубите“, сподели с чувство за хумор победителят.

Изложбата с най-добрите фотографии от шестте категории на Voubs International Photography Awards 2016 ще може да бъде видяна до 17 април във VIVACOM Art Hall.

В следващите 2 дни българските фотографи ще се докоснат до професионализма и уменията на специални уъркшопове на членовете на журито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

07.04 2017 в 15:46

Чешит голям е Генчо и има доста добри попадения през годините като кадри. Честито Генчо!

http://ow.ly/NFfP30aESjD

21272

1

Гароне

07.04 2017 в 15:05

Браво.