Българо-немската копродукция „Опиянение и гняв“ с премиера в България

ОFFNews 05 април 2018 в 14:22 2426 0

На 25 април от 19:00 ч. в Младежки театър „Николай Бинев“ ще се състои българската премиера на „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер“.

Копродукцията на актьора и продуцент Стефан А. Щерев и немския колектив LIGNA откри театралния сезон във Франкфурт миналата година в един от водещите европейски центрове за съвременно изкуство - Künstlerhaus Mousonturm. За първи път в България и на български „Опиянение и гняв“ ще се играе в рамките на 11-тото издание на фестивала за съвременен танц пърформанс „Антистатик“ – „Извънредно положение“.
 
"Представлението директно навлиза в темата за фашизирането на политическите процеси, фабрикуването на представи, митове  и история. Деликатно ни напомня за действителността и необходимостта от дистанциране от първичното желание на човека да промени съдбата си с едно движение, един лидер, една власт“, казва съавтора и копродуцент на проекта Стефан А. Щерев. Идеята за „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер“ му идва още след успеха на предишния му общ проект с LIGNA и композитора Емилиян Гацов-Елби, „Тайно радио”, преди четири години.
 
След премиерата в Künstlerhaus Mousonturm, отзивите за представлението, в което публиката се превръща в главно действащо лице, са повече от положителни.

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ пише: "Смесицата от неутолимото желание за величие, военния театър, наркотичното опиянение и насилие, които повлияват/формират този първи етап на фашизма, биват представени от публиката, последвани от други исторически сцени. Ние крещим "Фиуме!", ние сме безмълвната  работническа тълпа, която през 1920 г. застава на пътя на наемниците, представяме с телата си лайпцигския процес. Но не всеки прави всичко, успоредно на цялата структура, артистите работят с паралелни звукови канали, създават един вид музикална-полифонична фуга, с която асоциативно и телесно да бъдат изследвани следите на авторитарния характер."
 
„Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер“ се реализира с подкрепата на Министерството на науката и изкуството на Хесен, Културна служба Франкфурт на Майн, Nationales Performance Netz, Фондация „Робърт Бош“, Международен театрален институт като част от програмата „Szenenwechsel“, Гьоте-институт България и Министерството на културата.
 
Билети: Предварителна продажба на касите на Easy Pay и Epaygo.bg (10 лв.), а в деня на представлението – на касата на Младежки театър „Николай Бинев“ (12 лв.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови