Българска анимация ще запознава света с културата и митологията ни

ОFFNews 04 ноември 2015 в 16:29 15251 7

Героите на "Златната ябълка".

Българската фентъзи анимация "Златната ябълка" ("The Golden Apple") се заема с нелеката задача да запознае света с родната култура и митология.

Вече трета година аниматорите от студио "Змей" работят неуморно за реализиране на благородната идея - да покажат родната митология по модерен и лесен за възприемане от чужденците, а и българите, начин. Поредицата няма да бъде преразказ на известната народна приказка за тримата братя и змея, а авторски приключенски сериал.

Стъпвайки върху сюжета ѝ, анимационният проект ще показва България в положителна светлина, а визуалният стил и музиката на сериала ще включват традиционни и адаптирани фолклорни мотиви.

Аниматорите искат да мотивират младите българи да открият, а по-възрастните - да преоткрият, богатството и мъдростта на българския фолклор. Творците са вдъхновени от идеята да пресъздадат със съвременни дигитални технологии и глобално да популяризират българската идентичност. За всички тях “Златната ябълка“ е не просто анимация, а кауза. Целият екип работи на доброволни начала, като инвестира време и усилия в проекта.

В момента авторите приключват работа по трейлъра на първия епизод, който трябва да излезе на 16-и ноември, като амбицията им е скоро да го пуснат в интернет и чрез големия брой гледания - да го превърнат в световно събитие. Така младите аниматори се надяват да покажат уникалността и значимостта на проекта и да привлекат чуждестранни инвеститори, които със своята финансова и логистична подкрепа да превърнат планирания анимационен сериал в реалност.

„Трудно е в динамичното ни ежедневие да работиш за съхраняване на българските корени и националните ни ценности. Но определено си заслужава, защото удовлетворението е огромно, въпреки умората и трудностите“, споделя Димитър Петров – създател на главните персонажи в сериала. „Завърнах се от Англия, където работех за “Cartoon Network“, защото исках да разработя български продукт с качество на световно ниво, който да представи пред света магията на българския фолклор по един съвременан начин.“

Анимационният сериал „Златната ябълка“ е насочен не само към детската, а към широката аудитория, защото представя проблемни ситуации, интересни и за възрастния зрител. Децата ще харесат приключението и екшън елементите, а на по-зрялата публика ще допаднат екзотичната среда, многопластовия сюжет и съвременните теми. Всеки епизод ще проследява историята на героите по техния път към ябълката. Разплитайки своите индивидуални истории и сблъсквайки се с различни хора и магически същества, главните герои ще трябва да преодоляват предразсъдъците си, да се научат за взимат трудни решения и да се справят с последиците от тях, за да постигнат целите си.

Сериалът ще бъде озвучен на български и на английски език. Идеята е да се направят поне два сезона с по 24 епизода, всеки с продължителност 24 минути. Популярни лица озвучават главните персонажи - Милица Гладнишка е дала гласа си на самодивата Тина, а Момчил Степанов е гласът на Влад (един от двамата братя Кукери).

„Златната ябълка“ ще се разпространява глобално, като епизодите ще бъдат качени в интернет. При успех на сериала, със същите герои ще бъдат разработени пълнометражен анимационен филм, комикс и компютърна игра. Амбицията на авторите е България да се сдобие със своя разпознаваема анимационна емблема и да направи фолклора ни разпознаваем и обичан в световен мащаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови