Българската копродукция 'Дивата круша' закри фестивала в Кан

OFFNews 19 май 2018 в 13:02 2930 0

Вчера с възторжени аплодисменти на крака публиката в Кан посрещна премиерата на българската миноритарна копродукция „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан. Български копродуцент на филма е „РФФ Интернешънъл“ – Стефан Китанов. „Дивата круша“ беше избран да закрие състезателната програма на фестивала. На премиерата присъстваха и директорът на НФЦ Жана Караиванова и българският копродуцент Стефан Китанов и екипът му.

В безпрецедентна за българското кино година България участва силно в двата най-големи европейски фестивала, след като българският филм „Ага“ на Милко Лазаров с продуцент Веселка Кирякова закри официалната програма на фестивала в Берлин, а голямата награда „Златна мечка“ там бе спечелена от българската миноритарна копродукция „Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие с продуцент от българска страна „Агитпроп“ – Мартичка Божилова.

„Дивата круша“ се състезава за „Златна палма“ и още шест награди в различните категории. Довечера предстои очакваната официална церемония по закриването и връчването на наградите на 71-вия Международен филмов фестивал в Кан.

„Ага“, „Не ме докосвай“ и „Дивата круша“ са осъществени и промотирани с финансовата подкрепа на Националния филмов център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови