Български фестивал стана официален партньор на Оскарите

Фестивалът "In the palace" получава правото да изпрати предложения от три категории за официалната селекция през 2019 година на най-престижните филмови награди

OFFNews 13 февруари 2018 в 12:04 2058 0

Фестивалът за късометражно кино "In the palace" е одобрен официално от Филмовата академия в САЩ (OSCAR Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане от комисията победителите си в три категории.

Това означава, че най-добрият късометражен игрален и най-добрият късометражен анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната надпревара на фистивала ще имат възможността директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за Оскар в съответната категория още за 91-вото връчване на наградите.

Tова признание e без аналог в историята на българската филмова индустрия и нарежда българския фестивал до "Сънданс", "Берлинаре", както и знаменитите премии „Гоя“, „Сезар“, кино събитията в Клермон-Феран и Локарно.

"In the palace" се провежда в двореца и ботаническата градина в Балчик в последната седмица на месец юни.

Категориите, в които се провежда основната надпревара за най-добър късометражен филм, са четири: игрален, документален, анимационен и експериментален, а наградният фонд се равнява на 10 000 евро в злато. Журито е съставено от уважавани специалисти от цял свят, а крайният срок за изпращане на заявки е 15 март.

Селектираните творби ще бъдат обявени на 1 май.

Повече информация ще откриете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови