"Българският Лувър" ще качва рейтинга си с вход-свободен веднъж седмично

ОFFNews 03 февруари 2015 в 17:57 3799 3

Вътрешния двор на

Снимка Сергей Антонов

Вътрешния двор на "българския Лувър".

Министерството на културата публикува в Държавен вестник правилника за устройството и дейността на Националния музеен комплекс-София.

Популярният в медиите като "Българския Лувър" комплекс е определен като "държавен културен и научен институт с национално значение", който ще подпомага методически общинските, частните музеи и музеите със смесено участие.

Според правилника НМК ще се финансира от "реализирани собствени приходи от продажба на услуги, държавни такси, свързани с предмета на дейност на музея, наеми, спонсорство, дарения, завещания от български и чуждестранни физически и юридически лица и др." Както и от субсидия от държавния бюджет и средства от реализирани международни и национални културни програми и проекти.

Засега все още не е известно колко пари ще генерира всеки един от тези способи, както и каква сума изобщо ще се изисква за издръжка институцията.

Цените на билетите предстои да бъдат посочени от директора на музея след проведено съгласуване с МК.

Предстои да бъде избран и един ден от седмицата, през който музеят ще се посещава безплатно

НМК ще се ръководи от директор, който самостоятелно ще управлява бюджета на институцията. 

Директорът също така ще може да "сключва, изменя и прекратява трудовите договори на служителите, определя размера на индивидуалното трудово възнаграждение и другите материални стимули в съответствие с наличните средства и нормативните изисквания".

Музеят ще има и трима зам.-директори, отговарящи за „Българско изкуство“, „Чуждестранно изкуство“ и „Филиали. Организация експозиции.“

Националният музеен комплекс се превръща в една мегаструктура, която прибира под своята шапка НХГ и НГЧИ. Като негови филиали са определени:

- филиал „Крипта на Храм-паметник „Св. Александър Невски“ – експозиция „Християнско изкуство“;

- филиал „Двореца“;

- филиал „Социалистическо изкуство“;

- филиал за съвременно изкуство „Софийски арсенал“;

- къщи-музеи: „Вера Недкова“, „Никола Танев“, „Иван Лазаров“.

Към музея ще функционират две комисии - за износ на произведения на изобразителното изкуство и за идентификация на движими културни ценности.

Съставът и задачите на комисиите се определят от директора и съобразно действащите нормативни актове.

Музеят ще има и два съвещателни органа. Единият е дирекционен съвет, който ще включва заместник-директорите и ръководителят на направление „Администрация и финанси“.

Другият ще се нарича музеен съвет и ще дискутира върху "основните насоки в творческата дейност на музея и перспективите на неговото развитие".

В него ще участват "членовете на Дирекционния съвет и служители от специализираните направления, както и изтъкнати обществени, културни и научни дейци, изявени художници и представители на деловите кръгове".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!