Българският фестивал за късометражно кино 'В Двореца' с официално участие в Кан 2019

OFFNews 21 май 2019 в 13:43 2585 0

Тази седмица организаторите на Международния фестивал за късометражно кино “В Двореца” са отново на френска земя, но този път като участник в тазгодишното издание на един от най-престижните кинофоруми в света - фестивалът в Кан. Там в рамките на една седмица Цанко Василев и Лилия Кучева представят късофилмовата ни индустрия. В следващите дни от участието на фестивалния екип в Кан предстоят низ от уговорени последващи срещи за финализиране на преговорите за допълващо европейско финансиране.

Една от основните им задачи е и да анонсират предстоящото 16-то издание на “В Двореца“, което от тази година се организира в град Бургас. Новият фестивален период е последната седмица на септември, а тази година конкретно от 21 - 29.09.2019 г.

Прожекциите на всички конкурсни програми – за деца, студенти и професионалисти - ще видим в Държавна oпера - Бургас. Залите на Културен център „Морско казино“ приютяват "Филмър Фордж": професионални срещи на късофилмовата индустрия. Програмата представлява професионална платформа, която свързва участниците с представители на световната индустрия от различни сектори – дистрибутори, продуценти, програматори, фестивални директори, институции, фондове и др. "Филмър Фордж" включва интензивна образователна програма, пазар на филмовата индустрия и питчинг сесия за подпомагане производството на нови късофилмови проекти.

Академията за филмови изкуства и науки в САЩ, връчваща наградите "Оскар", и Европейската филмова академия, отличаваща с наградите за най-добрите европейски филми, са само част от институтите, чиято програма от залез до изгрев фестивалът представя на Открита сцена "Охлюва".

В рамките на фестивалната седмица „В Двореца“ ще изгради международния си пресцентър в Морски център „Магазия 1“, а о-в „Св. Анастасия“ приютява в двудневно затворено събитие изнесени национална и международна питчинг сесии за подпомагане производството на нови късофилмови проекти и професионални срещи с индустрията.

Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца“ e посветен на продуктите на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства и е сред трите най-стари по рода си филмови форуми на Балканите. Първоначално стартира като международен състезателен форум за студентски филми, който веднага прераства в професионален фестивал и успява да се утвърди като най-голямото и престижно събитие за професионално късометражно кино в региона. Той е единствен в България и се е превърнал в обслужваща структура на този сектор на съвременната култура. „В Двореца“ е отличен с европейския лейбъл за качество „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ от Европейска фестивална асоциация, а от последното си издание е сертифициран да номинира късометражни филми в седем категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ за наградите Оскар: най-добър игрален от международната състезателна програма; най-добър анимационен от международната късометражно програма; и най-добър български филм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови