Българско военно чудо: Дойранската епопея (видео)

OFFNews 23 декември 2017 в 08:57 8511 0

Историята помни много подвизи на различни нации, достойни да останат в спомените на поколенията и да надживеят своите герои. Несъмнено сред тези колоси на доблестта се нарежда и записаната със златни букви в българската бойна слава Дойранска епопея. Именно тя е във фокуса на осми епизод от документалната поредица на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“ „Българско военно чудо“. Късометражният филм пресъздава славната битка при Дойран по време на Първата световна война между Съглашението и Българската армия.

Обединените сили на англичани, французи, гърци и сърби не успяват да сломят волята на българския войник, който, въпреки потискащия артилерийски огнен дъжд, недостигът на провизии, въшките, студът и контрастния превес на противника в численост, отстоява своите позиции.

Всичко започва през 1914-та година, когато България изоставя неутралитета си и се включва в Първата световна война на страната на Централните сили – Германия, Австро-Унгария и Османската империя империя срещу Съглашението – Англия, Франция, Русия, Италия. Врагът бързо оценява ключовото значение на Дойран и през август 1916-та година френски, английски и колониални части атакуват, но българите ги отблъскват с цената на тежки загуби поради лошо укрепена позиция.

В следващите три години около Дойран се строят усилено Предна, Междинна и Главна защитни линии, инженерно оборудвани с бетонни и скални укрития, които да приберат всеки боец при артилерийски обстрел. Главна заслуга за оствояването на Дойран има тактическият и инженерен гений на легендарния ген. Владимир Вазов и самоотвержеността на неговите подчинени. През април 1917-та година се състои втората неуспешна атака от страна на английските войски и именно по време на тази битка Гео Милев е тежко ранен в главата и губи окото си. Следващите нападения от страна на Съглашението са също толкова безуспешни.

През септември 1918-та година се състои поредното нападение срешу Дойран: три английски и две гръцки дивизии, един сръбски и един френски полк и стотици оръдия, са готови за нова атака. Невижданата артилерийска подготовка продължава почти 10 дни. Развръзката на „Дойранската епопея“, гледайте във видеото:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови