Банов: Дупките за климатици в Ректората са рецидив. Максимална глоба за СУ!

Управлението на собствеността не е най-силната им част, това е нелепо нарушение, заявява министърът

Александра Маркарян 29 април 2020 в 12:00 5427 2

Боил Банов

Снимка БГНЕС

Боил Банов

Софийският университет е извършил нелепо нарушение на закона и това е рецидив, управлението на собствеността не е най-силната част на тази институция. Те подават лош сигнал към обществото и ще понесат своята отговорност. Тъй като става въпрос за рецидив, вероятно ще понесат максималната санкция от 30 хил. лева.

Това заяви министърът на културата Боил Банов в интервю за БНТ тази сутрин по повод създалото се през почивните дни напрежение между най-старото ни висше училище, Министерството на културата и община "Средец", където се намира сградата на Ректората. Поводът беше сигнал, че сградата - паметник на културата от национално значение - се дупчи, за да се сложат климатици. След бърза проверка на кмета Трайчо Трайков действията по фасадата бяха спрени, от МК също реагираха, че не е извършено необходимото съгласуване, а от СУ излязоха с позиция, че институциите не са разбрали какво се прави и няма никакво нарушение.

"Проверките показват, че се подменя климатичната инсталация и вместо да се премахнат, както е по предписание на Столичната община, всички климатици, се бият дупки да се монтират нови под някаква схема, която от Университета са решили, че е добра. Само че нито е спазен законът, нито е подаден проект за съгласуване към "Паметници на културата", за да може да бъде категоризирано и ясно казано: "Да, това може. Това е правомерно, това - не", така че е едно нарушение на закона, нелепо бих казал, от една много сериозна институция, лош сигнал към обществото, ще понесат своята отговорност.

Инспекторатът за опазване на културното наследство към Министерството на културата вече разгледа всички обстоятелства, събра всички данни и следващата седмица ще им бъде връчен акт. Мисля, че тъй като това е рецидив при тях и на други места управлението на собствеността, което е свързано с паметници на културата към Университета, не е най-силната част на тази институция и като рецидив ще бъдат вероятно глобени максимално. Сигурно 30 хил. лева." каза Банов.

На въпрос дали е разговарял с ректора на Университета проф. Анастас Герджиков министърът отговори отрицателно: "Не съм говорил, откакто се случи това, а и не е необходимо. Ние няма какво да уточним в личен разговор. Аз съм с голямо уважение към него, но в случая има едно ясно нарушение. Той да си прецени кой го е подвел, защо така е станало и защо така става, пак казвам - като рецидив, с имотите на Софийския университет".

Защо се е стигнало дотук не мога да кажа, не съм в управата на университета, но мое лично мнение е, че има някой, който се занимава с имотите им, който подвежда ръководството и е некомпетентен - каза министърът.

Оттук нататък "дупките ще бъдат под наше ръководство запълнени със съответните материали подобаващи и се надявам да не останат следи от каквото и да е посегателство върху сградата, която е и национален паметник на културата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

2

OtSofia

29.04 2020 в 17:45

Дотук - добре. Браво на Боил Банов, браво на Трайчо Трайков. Показаха се като отговорни културни софиянци. И - сега е моментът да се направи целеви оглед и на цялата централна градска част и да се установят и другите държавни сгради със същите нарушения. На първо място - министерствата и министерски съвет. Удивително е ужасното отношение на Министерството на вътрешните работи към сградата, която има огромното щастие да обитава, дело на велик български архитект. Не по-малко удивителни са финансите, отбраната, правосъдието... само трябва да се разходите по Раковски, Славянска, 6-ти септември, Гурко, Иван Вазов, Цар Освободител, Дондуков, техните преки улици ... Най-хубавите места на София

15414

1

Hihi1981

29.04 2020 в 14:24

Най сетне нещо смислено от тоя министър!