Банов: Рашидов е човек на крайностите, работя добре с него

5 000 000 лева заделя правителството за проекти в сферата на културата

Венци Мицов 11 май 2020 в 15:45 5293 1

"Аз няма да коментирам господин Рашидов, не съм му гледал интервюто. Той е един изключителен художник. Това мога да кажа за него. И мога да кажа, че като всеки творец той е човек на крайностите. Аз с него работя добре". Това заяви министърът на културата Боил Банов по повод критиките към него от страна на председателя на комисията по култура в НС Вежди Рашидов.

И допълни, че на въпроса дали се ползва с доверието на министър-председателя, е добре да бъде попитан самият министър председател.

На днешната пресконференция в Министерство на културата бяха оповестени допълнителни мерки за подпомагане на културния сектор в страната. Взето е решение за допълнителна подкрепа към Национален фонд Култура с още 5 000 000 лева.

От утре Министерството на културата пуска програмите за финансиране. Те са, както следва:

програма за създаване на нови театрални постановки – 500 000 лева,
програма за създаване на музика – 500 000 лева,
програма за танцово изкуство – 500 000 лева,
програма за визуални изкуства – 500 000 лева.

Малко по-късно във времето ще стартира програма разпространение – 800 000 лева Тази програма трябва да подпомага всичко, свързано с разходите по представянето на различни спектакли във всички сфери на изкуството.

2 500 000 през НФК до момента са за най-засегнатите творци – мярката, популярна като "три минимални заплати". Срокът е изтекъл, над 1000 са кандидатствалите по досегашните мерки, а разглеждането на подалите документи тече в момента. По тази програма, поради невъзможност да се впишат в критериите повече от засегнатите, ще останат пари, заяви министър Банов. Тези средства ще бъдат пренасочени.

Захранване на Национален фонд Култура ще има и в рамките на структурна подкрепа – на организациите, които са утвърдени, които имат собствени културни пространства във всички сфери на изкуствата – малки авторски кина, цирк, структури, които развиват дейност за изява на творците.

1 500 000 лева ще е структурната подкрепа плюс още 700 000 лева за малки проекти – малки грантове (по подобие на Столична програма култура, която пусна вече подобна програма).

Над 7 000 000 лева, които са за свободни артисти и организации за съвременни изкуства, ще се разпределят и по Норвежката програма.

Освен това министър Банов подчерта, че НФК разпределя и 1 900 000 лева в стандартните си програми.

Все още не е обсъждано какво трябва да се прави с климатизацията в кина, музеи и галерии, призна Банов. Припомняме, че според заповедта на здравния министър те могат да работят при спазване на 30 процента заетост.

Методологията със субсидирането на билетите за спектакли и концерти за момента няма да се въвежда. Министерство на културата е преминало към директно финансиране на нуждите на всички държавни културни институти. Ако някой институт успее да премине в режим, в който може да се върне обратно към методиката, той може да го направи, но няма да става чрез общо решение на министерството, поясни още Банов.

Той коментира и казуса със собствеността на Червената къща.

"В края на 50-те и началото на 60–те един от наследниците на големия скулптор Андрей Николов дарява своята част на държавата. Държавата взема и останалата част за държавна. Тя се превръща в публична държавна собственост (каквото е и досега). Един от собствениците обаче  успява по неясен начин да си върне част от къщата чрез реституция. Връща си първи надпартерен етаж, 12/14 части от ателието, връща си идеални части от двор и мазета. "Клиринг Хаус" (наемателите от 2000 до миналата година) са плащали наем на Министерство на културата, но са плащали наеми и на собственика. Когато "Клиринг Хаус" фалират, става сложно. Собственикът е направил хостел. Галерията не може да влезе в контакт с него, за да му се плаща наем и Червената къща да се ползва за галерия. В същото време няма желание да продаде своят дял", обясни още Банов.

Методологията със субсидирането на билетите за спектакли и концерти за момента няма да се въвежда. Министерство на културата е преминало към директно финансиране на нуждите на всички държавни културни институти. Ако някой институт успее да премине в режим, в който може да се върне обратно към методиката, той може да го направи, но няма да става чрез общо решение на министерството, поясни още Банов.

На въпрос дали в програма "Музика" ще се финансират и жанрове като поп-фолк, министър Банов заяви, че има сериозни критерии в програмите и това няма да се случи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови