Берлинале 2019: начало без изненади

Камелия Тавитян 07 февруари 2019 в 23:38 2257 0

Снимка facebook.com/berlinale

Днес започна 69-ото издание на филмовия фестивал Берлинале. Тазгодишното мото "Личното е политическо" е заимствано от феминисткото движение през 60-те години, обясни директорът на фестивала Диетер Козлик.

В програмата на фестивала има 400 филма, като 191 от тях са създадени от жени. Именно и с филм на жена откриха Берлинале.

Датчанката Лоне Шерфиг, позната от „Италиански за начинаещи“, „Уилбър иска да се самоубие“ и „Съзряване“, направи днес своята световна премиера на "Добротата на непознатите".

Филмът разказва историята на майка, която бяга от агресивния си мъж и стига дъното, скитайки се из улиците на Ню Йорк с двете си момченца. Впоследствие нещата се нареждат и историята завършва с щастлив край. В главните роли са Зои Казан (“The Big Sick”, “Ruby Sparks”), Tахар Рахим (“Раната”) и Андреа Райзборо (“Birdman”).

Актьорският състав определено успява да създаде приятна атмосфера и да изгради интересни персонажи. Продукцията сама по себе си обаче няма с какво да изненада зрителите, но е ясно защо именно този филм открива фестивала. Той кореспондира с ценностите, които Берлинале иска да изкара на преден план - женската сила, вярата в добротата и справедливостта.

Извън това обаче филмът по никакъв начин не заслужава толкова голямо фестивално внимание. Вероятно това е и причината, поради която не бих могла да кажа повече за лентата: тя не оставя много място за интерпретация, тъй като е много буквална.

В следващите десет дни с интерес ще очакваме нещо по-вълнуващо на Берлинале.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови