Берлинската филхармония с дигитални концерти в Гьоте-институт

ОFFNews 07 февруари 2017 в 18:00 5792 0

Сред стотиците филиали на Гьоте-институт по цял свят този в София е един от малкото, които получиха специалните права за излъчване на концерти на живо от програмата на Берлинска филхармония, част от платформата Digital Concert Hall.

Така публиката в София ще може да се наслади на едно уникално музикално преживяване и да се пренесе в Берлин с музиката на едни от най-големите имена на класическата музика днес.

През следващите месеци Гьоте-институт ще представи разнообразна музикална програма с акцент върху неокласическа и авангардна музика и съвременни интерпретации на класически произведения. Основен акцент, разбира се, ще бъдат излъчванията на живо на концертите на Берлинската филхармония, които са подбрани съвместно с Александър Хаджиев, цигулар от престижния немски „Ансамбъл Модерн“, който е основател и ръководител на фестивала „180°“.

Вижте програмата за 11 февруари:

11.02.2017 г., начален час: 19:30

Концерт на Берлинската филхармония с диригент Сър Саймън Ратъл и солисти Патриция Копачинская, цигулка и Камила Тилинг, сопран

В програмата:
Волфганг Рим, Нова сюита, премиера
Дьорд Лигети, Концерт за цигулка и оркестър 
Густав Малер, Симфония № 4 в сол мажор
Въведение: Ивайло Данаилов
 
11.03.2017 г., начален час: 19:30

Концерт на Берлинската филхармония с диригент Зубин Мета и солист Пинкас Цукерман, цигулка

В програмата:
Едуард Елгар, Концерт за цигулка и оркестър в си минор, оп. 61
П. И. Чайковски, Симфония Nr.5 в ми минор, оп. 64 
Въведение: Ивайло Данаилов

Входът е безплатен, но се изисква предварително записване онлайн на адрес: [email protected] 

От февруари до юли 2017 г. Гьоте-институт България ще излъчва веднъж месечно концерти на Берлинската филхармония, като преди всяко включване ще има и кратко въведение от водещ български специалист.

Повече информация за първия концерт на 11 февруари:

Сър Саймън Ратъл е британски диригент, придобил световна популярност като директор на Симфоничния оркестър в Бирмингам. От 2002 г. насам е диригент на Берлинската филхармония, а от септември 2017 г. поема длъжността Музикален директор на Лондонския симфоничен оркестър. През годините многократно е работил в САЩ със симфоничните оркестри на Кливлънд, Чикаго, Лос Анжелис, Бостън, Филаделфия и др. През 2016 г. дирижира „Тристан и Изолда“ в Метрополитън, Ню Йорк.

Патриция Копачинская е определяна от международното списание Strings за „най-вълнуващия цигулар в света“. Репертоарът й е изключително разнообразен и включва от барокови и класически произведения до нови композиции и съвремеменни интерпретации. Свирила е с водещи оркестри по цял свят, сред които берлинските и лондонските филхармоници, Кралската филхармония в Стокхолм, Щатскапеле Берлин и много други. Освен като концертен музикант Копатчинская е и добре позната със своите студийни записи, като Naïve Classique с концерти на Барток, Лигети и Петер Етвьош й носи награда „Грамофон“ за албум на годината, наградата „ECHO“ (Ехо) за класическа музика, Германия и номинация за награда „Грами“.

Шведското сопрано Камила Тилинг дебютира през 1999 г. като Корина в операта на Росини „Пътуване по Реймс“, постановка на Ню Йорк Сити опера, след което следват участия на едни от най-големите оперни и концерти сцени по света. Сред акцентите й за този сезон са „Седем ранни песни“ от Албан Берг с Лондонския симфоничен оркестър, „Сцени из Фауст“ от Р. Шуман с Елбската филхармония, Хамбург, „Немски реквием“ на Брамс с оркестър Тонхале в Цюрих, с оркестъра на театър Ла Скала и Нюйоркската филхармония. Последният й студиен запис „I Skogen“ („В гората“), издаден през 2015 г., е посветен на музиката на скандинавските композитори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови