Без квоти за българска музика в телевизиите и радиата

Венци Мицов
28 май 2020 в 18:48 | 2884 |0

Парламентарната комисия за култура и медии не одобри двата проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, внесени в Народното събрание от Обединените патриоти - за квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир и за противодействие на дезинформацията в интернет. 

Проектът за квотите бе отхвърлен с 13 "въздържали се" и само двама гласували "за".

"Докато не решим кои са лостовете, къде е границата, как да не накърним интересите, не можем да направим крачка към законодателните уредби, не е редно. Да се надяваме, че през септември ще можем на европейско ниво да обсъдим този въпрос и да намерим европейски форми и мерки за борба срещу фалшивите новини“, заяви по време на заседанието председателят на комисията и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

Припомняме, че инициативата за квоти за българска музика в радиата и телевизиите бе обявена от организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права "Музикаутор" на 12 февруари на нарочна пресконференция, на която бе представено и проучване на "Алфа рисърч" - "Обществена нагласа към българската музика", поръчано специално от дружеството.

В проучването на въпроса "Какви очаквания имате за среден брой пускани български музикални произведения в медиите" с "категорично да" отговориха 24.7 процента от анкетираните, а с "по-скоро да" - 47.6 процента. А на въпроса за предпочитанията на българите към българската и чуждестранната музика в медиите имаше 41.7%, заявили категорично интерес към българската музика, и 43.9 на сто, за които това няма значение. 

Малко след старта на инициативата на "Музикаутор" коалицията "Обединени патриоти" припозна идеята и внесе в Народното събрание свой проект за промяна в закона, която налагаше тези квоти, като дори бяха предвидени глоби и рестрикции за неспазване на квотите - от 5000 до 20 000 лева.

Идеята за квотите срещна категорична съпротива от страна на Асоциация на българските радио - и телевизионни оператори (АБРО).

Предложението на ОП бе медиите да отделят една трета от ефирното си музикално време извън филми, новини, реклами и спортни предавания, за творби, родно производство. Това трябваше да се случва в часовия диапазон между 06 и 22 ч., като половината от българската музика следва да бъде изпълнена и на родния ни език.

„Ако приемем този законопроект, ще трябва силово през закона да наложим на радиата и телевизиите квотен модел въпреки тяхната воля, изразена в различните становища", заяви по време на заседанието на комисията Тома Биков от ГЕРБ.

Свое предложение имаха и БСП, които изтъкнаха и на днешното обсъждане в парламентарната комисия, че медиите трябва да бъдат стимулирани, а не принуждавани да пускат българска музика. През февруари тяхното предложение бе субсидията, която БНТ и БНР получават от държавата, да е изрично записана в Закона за радио и телевизията и да бъде обвързана с Брутния вътрешен продукт на страната, както и да се създаде т.нар. фонд Радио и телевизия, който да е задължен да отделя по 5% от общите си постъпления годишно за определени доставчици.

Все още няма реакция от страна на Музикаутор, които бяха основния генератор на идеята за квоти за българска музика.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !