Библиотеката на Софийския университет през обектива на двама фотографи

OFFNews 15 октомври 2018 в 16:14 2067 0

Снимка uni-sofia.bg

По повод 130-годишнината на Университетската библиотека на Софийския университет в Централното фоайе на Ректората е разположена специална изложба.

Експозицията е озаглавена „Университетската библиотека през обектива на двама фотографи”.

Представените снимки са дело на фотографи, принадлежащи към различни епохи. Черно-белите снимки са на фотографа Божидар Карастоянов, а цветните - на преподавателя във Факултета по педагогика на Алма матер доц. д-р Владислав Господинов.

Божидар Карастоянов (1903–1956) е сред най-известните български фотографи. След 1934 г. се изявява в областта на художествената фотография и като фотожурналист. Така в поредица от снимки от този период, наред с прекрасните си портретни фотографии, Карастоянов отразява ангажиментите на царското семейство и документира различни събития в страната и чужбина. Отразява и изграждането и откриването на сградите на Ректората и Университетската библиотека – важно събитие в културната ни история, уловено майсторски през обектива на фотографа.

Съвременните фотографии, включени в изложбата, са дело на преподавателя във Факултета по педагогика доц. д-р Владислав Господинов. През обектива му библиотеката изглежда представена от различен ъгъл. Провокиран от нестандартната и уникална архитектура на сградата, той разкрива красотата й, като акцентира и извежда на преден план различни, на пръв поглед незабележими, но силно въздействащи детайли от интериора и екстериора на сградата. Улавя и различни мигове от ежедневието на студентите в библиотеката.

"Цветните фотографии, включени в изложбата, са направени през последните 10 години и в движение, напълно естествено, т.е., без някаква предварителна подготовка, за да бъде „хванат мигът“. Снимал съм при всякакви условия – през деня и през нощта, в сняг и в слънце и т.н.

Основната идея в сюжетния замисъл на изложбата е движение чрез образите през пространствата – отвън (фасадата), навътре – през читалните, до хранилищата и през времето – от вчера към днес. Кадрите не са обработвани със специализиран софтуер – противник съм на употребата му, тъй като фотографията е сама по себе си друга реалност, която няма нужда от някакво надграждане, особено когато става въпрос за подобни по-класически изложби.

За мен намеса е допустима само от гледна точка на това, да се приближи и да е максимално съответен на реалността кадърът. Или много видимо се различава от реалността с оглед определен художествен ефект. Другото подсказва за недобре свършена работа от страна на фотографа, но е и измама спрямо зрителя." - коментира пред binar.bg доц. д-р Владислав Господинов.

По време на откриването на експозицията доц. Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека, разказа как един ден видяла, че в интернет пространството има група, която споделя мнения за най-красивите библиотеки в света:

„Какво беше моето изумление, когато открих, че на 25-о място в тази престижна класация нашите читатели са поставили Университетската библиотека“.

Доц. Ангелова откровено призна, че по света има много по-големи, по-красиви, по-представителни, по-внушителни библиотеки, с дългогодишна история. Но добави:

„Важно е обаче, че нашите читатели оценяват по достойнство сградата на Университетската библиотека и я поставят в тази най-престижна класация. А тя наистина заслужава“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови