Библиотеките с облекчено кандидатстване по програмата за закупуване на нови книги

OFFNews 14 август 2020 в 12:28 2052 0

Отпадат десетте процента съфинансиране, с които библиотеките трябваше да участват при кандидатстване по програмата на Министерството на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. Антикризисната мярка цели повече библиотеки да се включат в програмата, осигуряваща ежегодното закупуване на нови заглавия.

Програмата на Министерството на културата за обществените библиотеки е била активна дори в най-тежките месеци на социална изолация, каза пред БНР Силва Хачерян, началник на отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата.

Обновяването на книжния фонд става чрез конкурсни сесии. Първата такава сесия е приключила с 36 одобрени проекта на 36 библиотеки. В момента се обработват документите на читалищните библиотеки, за които е втората сесия. Имало е възможност за кандидатстване по електронен път.

Ресурсът на програмата за тази година е отново 2 милиона лева. За първата сесия са предоставени малко над 700 000 лв. За втория етап на програмата се предвиждат 1 284 000 лв. Тази година читалищата са разделени в две групи – обслужващи населени места или райони в големи градове с над и под 5 хиляди жители.

„Много са проектите и сме намалили риска от това да могат да сгрешат. Улеснено е кандидатстването“, увери Силва Хачерян.

Това е голяма помощ за издателствата в кризата, тъй като програмата дава възможност да се купят голям брой книги, подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови