Биографията на Йохан Кройф е вече на пазара

OFFNews 20 март 2017 в 09:44 6231 0

Корица

Биографията на Йохан Кройф, един от най-великите футболисти в историята, излезе на българския пазар на 16 март. „Йохан Кройф - гений и деспот“ (Издателство "Ера") проследява жизнения път на Кройф, като разкрива и редица неизвестни факти от живота му.

Анотация

Йохан Кройф, човекът, който промени футбола завинаги, се нарежда с Пеле и Марадона в славната троица на най-великите футболисти в историята.

Известният френски футболен журналист и коментатор Шериф Гемур очертава символично в 14 глави вечния спомен за митичния номер 14, за свръхзвуковите изригвания на един гениален стратег, за харизмата на поп звезда от 70-те с развети коси, за червено-бялото торнадо на „Аякс”, за трикратния европейски клубен шампион, за незабравимата Холандия от Мондиал ‘74, за треньора революционер, създал легендарния Дрийм тийм на „Барселона“ от 1992 г. и за всички негови ученици, седнали на свой ред на треньорската скамейка.

Едва седемнайсетгодишен той подписва първия си професионален договор и дава заявка за забележителна кариера. Кройф въплъщава бунтовната дързост на рок звезда и въвежда една модерна, бърза и вдъхновена игра – тотален футбол.
Той налага смазващата си власт, собствени идеи и лични интереси на и извън терена, като внася дух и цвят във футбола и го превръща в суперспектакъл. Рязък, властен, манипулативен, егоцентричен, отмъстителен: неговата свръхконфликтна личност е в основата на една изключителна кариера, на съществуване, надхвърлящо измеренията на един живот и оставило незаличима следа.

Книгата съдържа 14 препратки посредством QR кодове, които позволяват на читателя да гледа видеоклипове, свързани с най-ярките моменти от живота на Йохан Кройф.

ОТКЪС

На 10 март 1999 г. по случай стогодишнината на ФК „Барселона“ е организиран наред с другите празненства и приятелски мач в негова чест на „Камп Ноу“: някогашният Дрийм тим от 1992 г. с него като треньор, срещу тогавашния „Барса“, воден от Луис ван Гаал. „Състоя се през 1999 г., макар че бях напуснал през 1996 г. Този бенефис на „Камп Ноу“ беше включен в договора ми, но „те“ постоянно намираха извинения да го отложат. След уволнението ми от „Барса“, те се опитваха да съсипят репутацията ми, но също така правеха всичко възможно да омаловажат постигнатото от Дрийм тим“, свидетелства той във филма En un momento.

На това официално, но закъсняло сбогуване в Барселона трибуните са препълнени с фенове, които са все така верни на своя Спасител. Трогнатите Кулета не успяват да сдържат сълзите си. Но най-напред получават овации някогашните играчи на Дрийм тим, които излизат един по един на терена в ярко оранжевите екипи от 1992 г. Тук са (почти) всички: Бакеро, Куман, Лаудруп, Стоичков. Това очарова Йохан: „Най-голямата ми гордост е да видя, че днес дори онези, с които съм имал проблеми, като Лаудруп, Стоичков или Де ла Пеня, си дават сметка, че съм бил прав и го заявяват публично.“ Огромен надпис на една от трибуните му желае „Benvingut a casa, Cruyff“ („Добре дошъл у дома, Кройф“).

На страничната трибуна се разгръща огромен негов портрет, когато обявяват на микрофона: „Ел Мистер Йохааан Крооойф!“ Йохан тръгва по тунела, който води към терена, с тъмен костюм, обхванат от емоции, но сдържан както винаги. „Запазих самообладание.. Но по-късно, когато го гледаш пак по телевизията или на видео...“ Овациите са бурни. Дори от президентската трибуна, където балът на лицемерите е в разгара си: Гаспар и Нунес се усмихват и аплодират в унисон с възгласите на Кулетата. Йохан произнася кратко слово, застанал със спокойствие и достойнство в централния кръг. „Когато взех микрофона, шефовете затаиха дъх. Но защо да развалям такъв прекрасен момент, като ги нападна? Не съм с такъв манталитет.“ Но прави тъкмо това! „Един господ знае защо чакахме толкова за този фантастичен момент“, заявява той, като обвинява косвено клана Нунес. След мача и след почетната обиколка играчите спонтанно се събират отново в централния кръг и заобикалят някогашния си треньор. Скандирания „Йо-хаааан! Йохаааан!!“ ехтят от пълните трибуни на „Катедралата“. Останалата непокътна популярност на Ел Салвадор подейства като шамар в лицето на Нунес. И това не убягва от погледите на Йохан и на неговите съюзници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови