Боил Банов: БСП ми иска главата? Тя е здрава и трудно пада

OFFNews 14 ноември 2019 в 17:00 2234 0

"Целият сценарий на БСП е да ми вземат главата, но тя е здрава и трудно пада". Така отговори министърът на културата Боил Банов на социалистите, които поискаха оставката му заради пропуска на министерството да обжалва в срок пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на „Ларгото“.

Ден по-рано ръководителката на правната дирекция на министерството подаде оставка, а във ведомството тече проверка за действията на служителите по случая. Днес пък депутатът от левицата Александър Симов обяви, че заради пропуска министерството няма да получи над 750 хил. лв. неустойка от изпълнителите на ремонта и ще трябва да плати 73 хил. лв. за съдебни разноски.

„Министерството на културата е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 000 лева. Това скандално бездействие на министерството ще понесе някаква юристка. Това е замазване на следите. Отговорността в такъв случай, при такава афера, трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов. Призоваваме и Бойко Борисов, който да поиска неговата оставка моментално, след като виждаме, че Банов няма мъжеството, няма морала сам да се оттегли от поста си“, призова Симов.

"Казусът с Ларгото не е случаен. Ще сезирам прокуратурата", закани се Боил Банов. Той обяви, че на 12 февруари, 10-ина дни след атаката към него, в Министерство на културата на 2 инстанция постъпва пределение на съда, че губи делото срещу консорциума строител на Ларгото. Срокът за обжалване на документите е 12 март. "До преди няколко дни това, което знаехме аз и което ми казва главният секретар е, че чакаме насрочване на дело за трети етап във ВКС. Не ни е било съобщено, че има друго развитие по делото освен това”, обясни Банов.

Според него преди няколко дни разбрал, че истината е съвсем друга. Служителят, оторизиран от правна дирекция да води делото, е внесъл жалбата на 13-и, вместо на 12-и март. След 10 дни съдът е върнал, че е изпуснат срока. От 12 март без правната дирекция да го уведоми, оторизираният служител е внесъл жалене на това решение. "По това, което виждам манипулативно се опитва да обясни, че документите са пуснати по пощата на 12-и. И сега по този казус преди дни е решил съдът", продължи той. И допълни, че тези "неща не минавали през него, а се движели от правния отдел и той затова не знаел. Затова и според него намесването на името му в различни сценарии не било редно.

"Аз лично смятам, че този акт е продължение по повод това, което се случи от сигналите на Елена Йончева.
Ако открием, че служители, различни от тези, които са положили подписите си на документите, са участвали
в това, ще си носят отговорността. Аз лично ще предам документите от нашето разследване в прокуратурата", закани се министърът.
Според него такава грешка е немислима и бе категоричен, че не е знаел нищо, защото бил запознат с действията на служителя, защото прокуратурата го разследва по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови