Божидар Димитров иска да премести църква с надписи на цар Иван Асен II в НИМ

ОFFNews 29 август 2017 в 12:39 4655 0

Снимка terrabyzantica.blogspot.bg

Част от средновековните стенописи в църквата до с. Беренде

Националният исторически музей иска да придобие средновековна църква в пернишкото село Беренде, заяви директорът на НИМ Божидар Димитров. Професорът допълни, че иска да пренесе стенописите на църквата в сградата на музея.

„Музеите обикновено се снабдяват с движими паметници на културата, но Националния исторически музей реши да придобие старинна църква. Това се прави по света, но в България не се е. За какво става дума? В село Беренде, близо до Годеч, има разкошна малка църква, която е пред рухване. В нея има стенописи от цар Иван Асен II, заедно с негови надписи", обясни проф. Димитров и допълни, че църквата е световноизвестна.

По думите му, църквата се намира на труднодостъпен терен, а това е една от причините тя да не се реставрира.

"Реших да постъпя по най-елегантния начин, както се прави напоследък по света. Както е известно египтяните пренесоха храмовете от долината на Аслан, на другаде също направиха подобни неща", каза още той. 

"Църквата в Беренде е световно известен паметник, публикуван няколко пъти в голям формат и би трябвало да бъде достояние както на българите, така и на чужденците. Ще му намерим много хубаво място и ще го покажем на хората“, обясни директорът на НИМ, цитиран от "Фокус".

Той заяви, че няма да позволи този път нещата да попаднат в ръцете на "полуграмотни същества", визирайки културолози, които биха се опълчили на решението му.

„Този път ще говори тежката наука дали е постъпено правилно, или не“, коментира проф. Димитров.

Средновековната църква "Свети Петър" не е датирана точно поради липса на ктиторски надпис. Някои учени я отасят към 13 век, други - към 14 век. Въпреки това, стенописите и са едни от малкото такива запазени от този период.

Самата църква е обявена за паметник на културата от национално значение през 1966 г. Именно защото е паметник от национално значение, преди НИМ да я придобие, Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство трябва да дадат одобрението си и да задвижат процедурата по прехвърлянето на обекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!