Чудовището, което винаги се връща

Зарина Василева 19 септември 2019 в 04:27 8399 0

Чудовището се завърна. Така може да се обобщи поредната епидемия на ебола в Конго, която само за една година уби над 2000 души. Заради кризата със смъртоносния вирус, Руанда затвори границите си, а СЗО обяви международна "извънредна ситуация".

Чудовището се завърна. Това е и една от смразяващите фрази в лимитираната шестсерийна поредица „Гореща зона“ на National Geographic. В нея ебола не само се завръща, но и прекрачва огромни времеви и географски граници. Изключително въздействащият сериал доскоро би могъл да се нарече хубава и стилна фантастика. Но предвид настоящата криза в Конго и това, че е базиран на реални факти, той е много повече от напрягаща всички сетива продукция.

Епизодите заразяват с ексклузивността на новини, реалността на документалистика и емоционалността на поразителен трилър. Научното, драматичното и актуалното се сливат в тънка, червена нишка, която свързва миналото, реалността и бъдещето.

„Гореща зона“ започва с ужасяваща ретроспекция от 1980 г. Нищо неподозиращ лекар в Кения преглежда пациент със симптоми, на каквито не се е натъквал преди. Действието се прехвърля в 1989 г. Колония примати се разболява в изследователски център във Вирджиния, само на 30 км. от американската столица. Епизодите препращат и към 70-те години на миналия век, когато лекари проследяват смъртоносен вирус около река Ебола.

Опустошителната сила на „чудовището“ не е намаляла през годините, не се е повлияла от откритията в медицината и напредъка в науката.

Носителката на „Златен глобус“ и „Еми“, Джулиана Маргулис („Добрата съпруга“, „Спешно отделение“) е в ролята на Нанси Джакс, подполковник в USAMRIID, основна база на американската армия за проучвания за защита и противодействие срещу биологични войни.

Поредица от научни тестове, които Нанси упорито провежда, разкриват ужасяващата истина за ситуацията и принуждават армията да предприеме действия за предотвратяване на епидемия. Действието отново се връща в края на 70-те, за да разкрие как се проследява и изучава вирусът и опитите да се ограничи ебола в Африка.
Но дали урокът, който са научили, ще им помогне да спрат болестта, която застрашава да унищожи човешката популация?

Сцените са брилянтно заснети, без никакви излишни детайли и диалози. Всичко, което е казано и показано си идва на мястото, акцентите се подреждат в напрегнат пъзел, който държи интереса изострен до краен предел.

Джулиана Маргулис е изключителна, докато лавира, с привидно ледено спокойствие, между инстинктите си на майка, съпруга и учен.

Брилянтният актьорски състав включва още:  Ноа Емерих („Американците“) в ролята на съпругът на Нанси Джакс – подполковник Джери Джакс, който не се колебае да рискува живота си по време на операцията по овладяване на вируса ебола, Тофър Грейс (BlackKKlansman) в ролята на доктор Питър Джарлинг, вирусолог в USAMRIID (Институт за медицински изследвания на заразни болести към американската армия), който има разногласия с Нанси Джакс относно най-добрия начин за ограничаване на вируса, Лиам Кънингам („Игра на Тронове“), в ролята на доктор Уейд Картър, важен съюзник на Нанси в надпреварата с разпространението на вируса.

Спиращите дъха сцени и осмислянето на мащаба на една такава епидемия и ужасяващите ѝ поражения, неминуемо водят до осъзнаването на едни от най-големите заплахите на съвремието ни.

Докато мислим, че чудовищните вируси са достатъчно далече географски или времево от нас, те идват като зловещ гарван на охолната ни трапеза и започват необезпокоявани да се хранят с живота ни. Именно с тази гротескна сцена започва „Гореща зона“, за да ни припомни уроците от миналото и да ни препрати към предупрежденията за бъдещето.

Защото чудовището винаги се връща.

Сериалът дебютира по канала National Geographic с два премиерни епизода на 15.09. от 21:55 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови