Чуйте новата песен на Лиса Джерард и Мистерията на българските гласове (видео)

ОFFNews 08 декември 2017 в 17:15 13845 1

Първият сингъл от предстоящия нов албум на "Мистерията на българските гласове" със заглавие "Pora Sotunda" излиза официално на музикалния пазар в целия свят днес.

Той е с участието на изключителната Лиса Джерард от дуото Dead can dance. Сингълът се издава в ограничено количество – в 7 инчов винилов формат (вече наличен и на българския пазар,) от които ще бъдат разпространени само 1,000 бройки в света (в България те ще са 50).

Ще се разпространява и цифрово във всички дигитални платформи. Песента "Pora Sotunda" е изключително нежна и лирична.

Тя е първият официално издаден студиен запис на “Мистерията на българските гласове” след повече от 20-годишна пауза и е елегантен предшественик на очаквания нов албум. В нея красиво се преплитат гласовете на хора и Лиса. От Б страна на сингъла звучи песента “Ганка”, която е хорова и ни връща към корените и традициите на световноизвестният състав. 

Меломани и ценители могат да се насладят и на въздействащ, магичен, черно-бял видео клип заснет към песента "Pora Sotunda", който също има своята световна премиера днес. Видеото е дело на режисьорът Иван Москов и е снимано в България, а част от кадрите са направени в едно напълно обезлюдено село в Родопите - Дядовци. Главният герой във видеото не е актьор или звезда, а уличен художник.

"По време на снимките целия екип се чувствахме като в някаква магия – всичко просто се случваше и сякаш някой ни направляваше от горе", споделя вълнението си режисьорът Иван Москов. А композиторът Петър Дундаков добавя: "Мисля, че този проект се превърна в истинска Мистерия на гласовете, носи невероятна енергия и сила и сякаш надскача невидими граници".

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" е плод на почти двегодишна работа на хорът, продуцентският екип и всички останали участници. Специален гост в него е австралийката Лиса Джерард, така и като композитор и изпълнител на филмова музика.

През 2000 г. тя печели "Златен глобус" за музиката към филма "Гладиатор", създадена съвместно с композитора Ханс Цимер. В албума участват още световният шампион по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман. С неповторимо присъствие са и българските музиканти: Петър Миланов - китара, Христина Белева - гъдулка, Костадин Генчев – кавал и Димитър Карамфилов – контрабас. 

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" се очаква да излезе през пролетта на 2018 г. Съвместните изпълнения на хора и Лиса Джерард бяха представени за първи път пред българска публика по-рано тази година с два изключителни концерта в София и Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови