CineLibri 2019: Няма друга такава конкурсна програма

OFFNews 03 октомври 2019 в 16:23 2690 0

От любовните похождения на Казанова, през красноречивото лице на Тони Сервило до изпепеляващата любов с марка Харуки Мураками и невидимия, но наситен със страст живот на Еуридисе Гузмао – филмите от конкурсната програма на CineLibri тази година са пир за всички сетива! Не бихме искали да сме на мястото на журито, колкото и опитно да е то, защото изборът му няма да е лек. А журито си го бива – в ролята на главен арбитър влиза „шотландският боец” Кристоф Ламбер! Той, заедно с Давид Лагеркранс, Ирини Жамбонас, Раду Михайлеану и Лоредана Каната, ще реши кой заслужава красивата статуетка „Синелибри”!

Започваме с южнокорейския шедьовър „Изпепеляване”, но не защото има 39 награди и над 120 номинации (!), а защото е адаптация по разказа „Горящият хамбар” от прекрасния сборник „Изчезването на слона” на Харуки Мураками. Японският писател открехва портите на сюрреализма, за да ни потопи до дъно в истории за хора, страдащи от безсъние, несправедливо наказани с мълчание, озверели от глад, обезумели от любов, лишени от любов, объркани, изгубили близки същества или пък добили храброст.

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „5 е съвършеното число” е сред гвоздеите на CineLibri 2019. Едва ли някой е очаквал такъв естетски, ироничен и изключително забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери. Решен в стилистиката на film noir, украсен с незабравими кадри, музика и осветление, филмът събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. И ако вече се питате защо 5 е съвършеното число, ще подскажем само, че отговорът е в мярката!

„Казанова, последна любов” е оригинален, по-скоро елегантен, отколкото сладострастен прочит на живота на Джакомо Казанова. Филмът на режисьора Беноа Жако се уповава на автобиографичната книга „История на моя живот“, разкриваща душевните и плътски вълнения на непоправимия италиански авантюрист, епикуреец и съблазнител, една от най-забележителните фигури на европейския осемнайсети век. На някои зрители Венсан Линдон като Казанова може да им се стори ексцентричен, затова пък Стейси Мартин в ролята на Мариан е голямата находка в тази адаптация!

„Загадката Анри Пик” по романа на Давид Фоенкинос разказва увлекателната история на един библиотекар в Бретан, който решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. Това е само началото на един лъкатушен разказ, преплитащ съспенс, страст, непроницаеми тайни и екзистенциални размисли. Пародирайки едно време, в което формата е по-важна от съдържанието, авторът на „Деликатност” не пропуска да ухапе обитателите на света на книгите, без да забравя колко са крехки двойките и колко е уязвима любовта. Заключението е ясно: „Има нещо още по-лошо от неиздаването: да останеш напълно анонимен!“

Искате за един долар да си купите лампа „Тифани“? Непременно посетете „Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг”! Прелестен роман на Линда Рътлидж, който разказва историята на няколко поколения от виден тексаски род, „наказани” с пропуснати възможности и нови шансове, с великодушие и изкупление… А после обезателно вижте екранизацията със заглавие „Клер Дарлинг”, в който сияе вечната Катрин Деньов! Един филм, който ще ви накара да се запитате: Притежават ли ни нашите притежания? Какво е човек без своите спомени? Как общуват нашите лични вселени?
Ако сте чели романа на Роберт Зееталер „Продавачът на вестници и цигари”, вече знаете, че ви очаква дръзка и сърцераздирателна история за нравственото и емоционално съзряване на един младеж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Едноименният филм на режисьора Николаус Лейтнер се явява трибют и поклон пред дарбата на Бруно Ганц (в ролята на професор Фройд), който ни напусна неотдавна. Книгата е същинско бижу, а филмът не й отстъпва с нищо!

„Невидимият живот на Еуридисе Гузмао” на режисьора Карим Аинуз ще ви опияни с уникалната си стилистика, в която преобладават цветовете на мангото, мирисът на дълговечна раздяла и вкусът на безмилостните патриархални порядки в Бразилия от 50-те! Шегата настрана, ако трябва да ви препоръчаме само 3 филма от тази конкурсна програма, то единият ще бъде именно този. В основата му стои талантливият романов дебют на Марта Баталя. Тя разкрива невидимия, мечтателен живот на своите героини в една приказна сага, роман река, наситен с екзотичния бразилски дух.

„Исав” е филигранно изваяна сага за няколко поколения пекари, която стартира в края на Първата световна война и се простира до наши дни. Роман и филм за една фамилия, привидно ординерна, а всъщност белязана от многообразни страсти, страдания, копнежи… Напоен с тънка ирония и духовитост, този сюжет разгръща драматична любовна история, която не подлежи на преразказ. Във филма на Павел Лунгин, копродукция на Русия, Израел и Великобритания, главната роля е поверена на големия Харви Кайтел!

Кинематографичният шедьовър „Португалката” на Рита Азеведо Гомес ще отвее и прекрои всичките ви представи за съвременното португалско кино. И за нрава на португалките. Защото „крехкостта е магическата съпротива на жената, благодарение на която тя създава деца.” И отглежда съпрузи, бихме допълнили ние. Филмът е космически красив, всеки кадър е завършен като живописна творба, всяка реплика е обвеяна от тихата и непомръкваща мъдрост на Роберт Музил, автор на едноименната новела.

В състезателната програма влиза и филмът „Заличено момче” на режисьора Джоуел Еджертън, вдъхновен от едноименната мемоарна книга на американския писател Гарард Конли. На фокус са травматичните последици от т.нар. „конверсионна терапия” или лечение на хомосексуализъм, на което авторът е бил подложен в младежките си години. Във филма блестят Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис. Гарард Конли ще се срещне с публиката в София, Варна, Бургас и Пловдив – съответно на 6, 7, 8 и 9 октомври, непосредствено преди прожекцията на филма.

Ако сте почитатели на съвременно българско кино с универсални послания, не бива да пропускате единствения български филм в конкурсната програма – става дума за нежната екзистенциална драма „Снимка с Юки” на режисьора Лъчезар Аврамов! Въпреки смазващата тежест на миналото, дълга към семейството, изгнаническото страдание, историята запазва своята лекота и свежест, оживена от ненадминатия усет на авторите към абсурда. Руши Видинлиев, Кики Сугино и Димитър Маринов си партнират със Серафим Тодоров, чието лице няма да забравите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови