Д-р Тони Филипов с награда за независима журналистика

Зарина Василева 02 ноември 2018 в 18:11 9802 3

Снимка Стефан Джамбазов

В Деня на народните будители, за пета поредна година, Портал "Култура" връчи наградите за принос в областта на литературата и хуманитаристиката.

Д-р Тони Филипов получи специалната награда на фондация "Комунитас" за "личен принос към независимата журналистика".

Носител на голямата награда на Портал "Култура" е професор Климентина Иванова за „изключителния й принос в текстологията на старобългарската литература и гражданската ѝ позиция в отстояването на истината в трудни и смутни времена".

Първа награда в категория "Проза" получи Милен Русков за романа "Чамкория", заради "неподражаемото езиково майсторство, с което възстановява епохата на 20-те години на ХХ век през очите на главния си герой Славе Желязков, показвайки как дори дребните житейски подробности се превръщат в убежище на достойнството".

Втора награда в същата категория е за Захари Карабашлиев и романа „Хавра“, заради „умението му да превърне романното повествование в разследване на настоящето, където факт и фантазия се сплитат в причудливо единство“.

В категорията Хуманитаристика, първа награда получи книгата на Борислав Скочев "Концлагерът Белене. 1949-1987", която "чрез анализа на концлагерната система от времето на комунизма очертава по нов начин полетата на съпротива и несъпротива срещу режима".

Антония Велкова-Гайдарджиева спечели втора награда в категорията за книгата "Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов", "заради умението ѝ да превърне диалозите си с една от големите фигури в съвременното българско литературознание в разказ за литературата като преживян опит и биография на времето".

Рада Москова е носител специална награда за значимия ѝ принос в българската театрална и филмова драматургия и литературата за деца, както и заради документалната ѝ проза, посветена на "негероите" и травмите от миналия "почти живот".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

3

МБ

03.11 2018 в 16:15

Да му е честита наградата, заслужава и по-голяма! Като е от фондация дано да има и пари в нея.
Правилно му е дадена в категорията за независима журналистика. Наистина е независим - без да подбира, громи със злъч и хумор всички управници, олигарси и вся астанлая сволач. Не ходи на приемите им, а и не го канят, предполагам, не се бута като мадам В да носи "по пантофи" баници в Банкя.

Да е жив и здрав и още дълго да ни радва с фейлетоните си!

23293

2

Стефан

02.11 2018 в 19:54

Не съм най-внимателният му читател, но си представям цветно и стерео какво представлява писането на такъв дайджест.
Сам не мога това, и съм меко казано впечатлен. Като синоним на "подтиснат":)
Моята похвала едва ли е от значение, хубаво е, че го е забелязала колегията. Да е жив и здрав още много-много години да прави пак така! И после пак ще го наградят:)

15414

1

Hihi1981

02.11 2018 в 18:18

Браво!Да продължава все така!!!