'Да живее България', или как се възроди крайният национализъм у нас (трейлър)

Премиерата на филма на Адела Пеева бе на тазгодишното издание на "Киномания", приключило преди дни

ОFFNews 07 декември 2017 в 16:50 10088 0

Филмът "Да живее България" на режисьора Адела Пеева цели да обърне вниманието на обществото върху един сериозен проблем – възраждането на екстремния национализъм у нас.

В продължение на три години е проследено развитието на няколко младежи от София, Стара Загора и Пловдив, които определят себе си като патриоти и по-често като националисти.

Водени от патриотични чувства и желание да утвърдят собствената си идентичност, тези млади хора прекрачват тънката граница между патриотизма и откровения национализъм.

Безразличието или нескритата подкрепа на „възрастните“ ги лишават от коректив, а това означава, че в България днес расте поколение, склонно към шовинизъм и агресивен национализъм. Всички те смятат, че бъдещето им принадлежи.

Въпросът е обаче: какво бъдеще да очакваме ние? И още: Къде е границата между патриотизма и национализма? Кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм? Кой участва в това осъзнаване: учители, родители, приятели, хора на духовността, местното управление?

Във филма си Пеева се опитва да намери отговори на тези въпроси, а коментарите относно лентата не стихват дни след неговата премиера на "Киномания". 

Ако сте пропуснали тазгодишното издание на фестивала, може да гледате "Да живее България" днес от 18,15 ч. в кино „Люмиер", от 19.00 ч. в кино "G8". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови