Деца от 'Филиповци' и 'Факултета' учат гръцка митология чрез театър

OFFNews 30 август 2019 в 15:05 2934 0

Фотографии и рисунки на деца от кварталите „Филиповци“ и „Факултета“ представят мита за Златното руно и аргонавтите в изложба в „Галерия на открито“ в градинката до НДК, която се открива на 02.09.2019 г. ( понеделник) в 19 часа.

В „Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“ са включени снимки на доц. Васил Гарнизов, преподавател в Нов български университет, а рисунките на децата са създадени в рамките на подготовката на спектакъла „Медея“.

През месец февруари и март 2019 г. екипът на проект „Медея“, част от артистичната програма на Пловдив Европейска столица на културата‘2019, проведе поредица от обучения по мита за Златното руно и аргонавтите с 46 деца от ромски произход в София. Целта на проекта е да въведе децата в света на античната митология и театър, като ги подготви и за включването им в софийския театрален спектакъл „Медея“, който от октомври 2019 г. ще се играе на сцената на театър „Азарян“, НДК.

Тези уъркшопи, водени от професионални актьори, психолози, художници, изграждат един видим и по-ефективен процес на социална и обществена интеграция чрез театър.

Античните сюжети са важна част от цивилизационното развитие, казват специалистите. На това залага творческия екип на проекта. Да покаже как един от най-мрачните и нелеки за осмисляне митове за Язон и Медея, могат да послужат за база на психодраматична игра, чиято цел е да демонстрира образователните и интеграционните възможности на съвременния театрален продукт, като включва деца от различни етнически общности в театралната игра, за да им помогне да придобият нравствен поглед за света, да развият нови качества умения.

В изложбата са представени моменти от социодраматичните и художествени работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Цветелина Спиридонова и актрисата Снежина Петрова, произведенията на децата и техните спонтанни реакции и коментари.

Проектът се осъществява в партньорство с Фондация „Здраве и социално развитие“ и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Столична програма „Култура“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови