Димитрис Папайоану изцяло променя нагласите към съвременния танц в България

ОFFNews 13 януари 2020 в 17:08 2168 0

Снимка Julian Mommert

Световноизвестният гръцки хореограф Димитрис Папайоану предизвиква абсолютен фурор у нас. Новият му спектакъл, чиято световна премиера ще бъде през май в Атина, където билетите все още не са в продажба, е вече напълно разпродаден в България за датата 4 септември. За втората дата на представянето му, 3 септември, остават броени места.

С новата творба на Папайоану, която е продуцирана от над 20 влиятелни културни институции от цял свят, ще бъде открито 13-тото издание One Dance Week.

“Благодаря ви за любовта! Нямам търпение да се върна.” - казва самият Папайоану по повод завръщането си в България

Международният фестивал за съвременен танц в Пловдив е и сред копродуцентите на дългоочаквания мащабен сценичен проект, чийто календар е вече абсолютно запълнен за две години напред.

Папайоану успя да предизвика същински фурор със спектакъла си “Великият укротител” в Пловдив през 2018 и “омагьоса” българската публика. Никога досега не се е случвало билети за съвременен танцов спектакъл да се разпродават почти 9 месеца преди премиерата. Това рядко се случва в България, даже за музикални концерти на големи световни звезди - споделят организаторите.

През ноември миналата година, само за няколко дни, Папайоану разпродаде голямата зала на BAM (Brooklyn Academy of Music) в Ню Йорк, което преди това е правила само Мадона.

Първата му поява в Ню Йорк изправи публиката на крака и автоматично му донесе нова покана за следващия му спектакъл. Феноменът-хореограф успява да предизвика интерес, на който обичайно се радват големите звезди в киното и музиката - изключителна рядкост на световната танцова сцена след последната ѝ голяма звезда - невероятната Пина Бауш. Не е случайно, че през 2018 година Папайоану е и първият гост-хореограф, поканен да създаде нов спектакъл за легендарната танцова компания на Бауш - ”Since She”.

За откриването на One Dance Week тази година в Пловдив ще присъства и еврокомисарят с ресор култура - Мария Габриел. За спектакълa у нас пристигат и директорите на едни от най-влиятелните европейски фестивали за танц.

"Димитрис Папайоану показва, че е един от най-иновативните сценични артисти в Европа - с чувство за хумор, което Франц Кафка би обичал. (...) Ако е вярно, че добрите художници не крадат, а вземат назаем, Папайоану трябва да има безплатен пропуск за световната художествена библиотека."

Örjan Abrahamsson, Dagens Nyheter, 10 ноември 2017 г.

Последните билети за представянето на новия спектакъл на Димитрис Папайоану ще намерите в продажба на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EpayGo.

Допълнителна информация ще намерите в сайта на One Dance Week и във Фейсбук

13-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Билети се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови