Директорът уволнил Морфов, ''за да спаси театъра''. 200 души протестират пред МК

Камен Донев и Руси Чанев в защита на режисьора. Пиарката Велислава Кръстева е била уволнена

Ружа Райчева, Венци Мицов 02 март 2023 в 14:00 15377 4

Протестът пред МК

Снимка Венци Мицов

Протестът пред МК

OFFNews следи на живо извънредната прескоференция в Народния театър "Иван Вазов", на която директорът Васил Василев обяснява какви са били мотивите му за дисциплинарното уволнение на режисьора Александър Морфов. 

Със същия начален час (14:00) пред Министерството на културата започва трети пореден протест в подкрепа на режисьора. OFFNews излъчва на живо протеста.

Там се събраха над 200 души, сред които популярни актьори като Руси Чанев, Камен Донев, Даниел Цочев (познат като гласът на "Д-р Хаус"), Къци Вапцаров, Валери Йорданов, Велизар Бинев, режисьорът Градоо Шолев, сценаристът на Слави Трифонов Иво Сиромахов и др. Дойдоха и представители на гражданското движение "Боец". Пред сградата на министерството започнаха скандирания "Вън ДПС". Централата на ДПС е на метри от тази на културното ведомство. Демонстрантите поискаха среща с министъра на културата, както и министерството да заяви позиция по казуса.

В 14:20 ч.,20 минути след началото на протеста, актьорът Валери Йорданов - който от началото на скандала с Народния изразява подкрепа за Морфов, и Георги Георгиев от "Боец" влязоха в министерството за среща със служебния министър, диригентът Найден Тодоров. Той е съобщил, че е пратил до юристи заповедта за уволнението на Морфов и при откриване на нарушение, тя ще бъде отменена. След разговора протестът се отправи към Народния театър.

По идея на Камен Донев започва и подписка с искане за оставката на директора на театъра.

"Уволних го, за да спася театъра"

“Жалко е, че неща, които трябваше да си останат вътре в кухнята, излязоха от театъра. Това не е прецедент за нашите ширини. Четири месеца се опитвах, създавах, четири месеца колегите твориха и бях изключително щастлив. Но те твориха в странна обстановка в която бяха притискани”, заяви директорът на Народния театър “Иван Вазов” Васил Василев на пресконференцията.

Той каза, че в продължение на четири месеца се е опитвал да подобри условията във взаимоотношенията си с Александър Морфов. “Всички в Народния театър бяха равни и бяха поставени пред равни условия. Как се пази достойнството на един човек и на друг, когато всеки има свои вярвания? Няма да усуквам, не искам. След четири месеца, за да запазя театъра, за да спася от проблеми колегите, аз взех този ход. Длъжността главен режисьор и ръководител на “Връзки с обществеността” вече не са част от нашата трупа и екип”, заяви Васил Василев.

"Когато променяш - имаш шамар, когато слугуваш - те правят герой. (…) Отпред пише Народен театър “Иван Вазов”. Никъде не пише театър “Александър Морфов”. Трябва да гледаме развитието на обществото ни, а не личното", добави директорът.

Той потвърди, че по негова инициатива е била уволнена пиарката на театъра Велислава Кръстева, дългогодишно пресаташе на ДПС. Именно заради нея започна конфликтът на Морфов и Василев. "По моя инициатива беше уволнена г-жа Кръстева, в качеството ми на директор, с което съм спазил буквата на закона и всичко нужно. Те нямат нищо общо с личностите, а със служебните задължения", заяви Васил Василев днес.

Директорът сравни Морфов с троянски кон: "Троянският кон трябваше да се случи, трябваше да го бъде. Не съм си представял, че този кон ще бъде нашият театър. Тук са събрани всички проблеми на нашата държава."

Според Василев на някой му е удобно този конфликт да бъде подклаждан.

Неслучайно вчера имахме политкомисари от БОЕЦ тук, които обикаляха, търсиха и оскверниха театъра. Не се опитвайте да ни вкарате в политиката.

Стана ясно, че вчера Георги Георгиев от „Боец“ е влязъл в театъра, поискал е да говори с Васил Василев, но от екипа на театъра са настояли той да напусне, освен ако не желае да закупи билет за представление. Преди да си тръгне Георгиев написал “Вън ДПС” на афиш на театъра, разказаха служители. Василев призова въпреки случката да не се засилва омразата и разделението в обществото.

„Как да си представя, че това светило на българския театър Александър Морфов ще тръгне нощем да пише по вратите?“, попита директорът.

Актьори в защита на директора

Актьорите Ана Пападопулу, Владо Карамазов, Георги Мамалев и др. Дойдоха на брифинга, за да защитят директора си.

Известно е, че той е повишил чувствително заплатите в Народния след идването си на поста.

Мамалев нарече това опит за преврат на Василев: "Превратите не се правят от демократични партии, нито от хората, които твърдят, че са от такива партии".

От няколко месеца в театъра се вихри скандал между Морфов и бившия пиар на Ахмед Доган Велислава Кръстева, която допреди няколко дни беше и пиар на Народния театър. В края на октомври Морфов надраска по вратата на офиса на Кръстева надписи "ДПС", "Връзки с обществеността ДПС" и "Изчезвай".

Последваха множество оставки в театъра, обществено възмущение, но както имаше подкрепа за Морфов, така и за ръководството на театъра в лицето на директора Василев Василев. През декември той сформира специална комисия, която да разследва случая, като да иззема показания и видеозаписи от служителите на Народния театър. През януари Морфов пак писа по вратата на Кръстева.

В крайна сметка в понеделник Василев уволни дисцплинарно Морфов заради "уронване на авторитета и престижа на директора на театъра", а на свой ред Кръстева обяви, че напуска Народния театър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

5

поп Дръвчо

02.03 2023 в 15:59

От много години има театрални афиши на които името Морфов е написано с една педя букви.

Що така не си спомням афиш на който най-големият надпис да е Васил Василев?

-529

4

6екеr4о

02.03 2023 в 15:37

ДПС е изключително нагла партийна котерия, която гръмогласно афишира незачитането на всякакви правила. ПееФски пак води партийна листа, след като пропусна 2 избора за Парламент, въпреки Закона Матнитски и усилията на щатската дипломация да разкара от хоризонта мошеническите му схеми.
Много се надявам, че след разпада руССката педеРация, да се се спрат и паричните потоци, и влиянието на руската разведка, та тези мошеници да си получат заслуженото!?

8000

3

Zdravko Nikolov

02.03 2023 в 15:32

Тоя гном да каже в колко постановки играе и на каква заплата се разписва

-656

2

McCarthy

02.03 2023 в 15:24

докога културата ни ще стои владяна от комунистическа номенклатура, която ще реве за героите си - путинисти?