Документален филм за Арита Франклин излиза 46 г. след създаването му

OFFNews 06 ноември 2018 в 11:31 2986 1

Документален филм за Арита Франклин ще бъде представен в Ню Йорк 46 години след заснемането му.

Amazing Grace (Изумителна благодат - англ.) е заснет от режисьора Сидни Полак през 1972 година, но десетилетия остава нередактиран. След години правни усложнения най-накрая дебютът ще се състои на фестивала DOC NYC на 12 ноември.

Кралицата на соул музиката и носителка на 18 награди "Грами" не дочака този ден. Франклин издъхна от рак през август на 76-годишна възраст.

Технически проблеми отлагат завършването на филма чак до 2011 г., а след това Франклин и нейни адвокати блокират появата му на екрана, в единия случай - чрез дело срещу продуцента Алън Елиът за използването на образа на Франклин без нейното разрешение.

Правните въпроси са изчистени след смъртта на певицата, когато членовете на семейството ѝ могат да видят филма. Той е заснет в двете нощи, когато Фраклин записва албума си Amazing Grace в баптистката църква New Temple Missionary в Лос Анджелис.

Полак - който по-късно печели наградата "Оскар" с филма "Далеч от Африка" - прави грешка по време на записите от 1972-ра. Не използва филмова клапа - ключов инструмент за синхрона между звук и картина преди дигиталната ера - и това прави 20-те часа суров запис изключително трудни за редактиране. В крайна сметка компанията, финансирала продукцията - Warner Bros, се отказва, пише New York Times.

Елиът запазва авторските права върху филма през 2007 г., година преди смъртта на Полак. Продуцентът събира екип, който е в състояние да направи филма с помощта на дигитална технология. След завършването му Елиът казва: "Почитателите на Арита ще бъдат очаровани от всеки момент във филма и от нейния гений. Посвещението ѝ към Бога и духът ѝ присъстват във всеки кадър".

87-минутната лента ще бъде показвана в Лос Анджелис и Ню Йорк за една седмица тази година, за да получи правото за номинация за наградите на Американската филмова академия за 2019 г. По-масовото разпространение на филма се очаква през януари, а е възможно то да съвпадне с рождената дата на един от водачите в Афроамериканското движение за граждански права Мартин Лутър Кинг (Кинг е роден на 15 януари 1929 г. в Атланта и е убит на 4 април 1968 г.)

"Amazing Grace е сърцето и душата на Арита Франклин - споделя племенницата на певицата Сабрина Оуенс, която управлява и наследството на Франклин. - Почитателите ѝ имат нужда да видят този филм, който е толкова чист и радостен."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

06.11 2018 в 12:03

"филмова клапа - ключов инструмент за синхрона между звук и картина преди дигиталната ера"

А как си мислите, че става през дигиталната ера?
Пак са ключов инструмент. От обикновените клапи за по 20-30 долара до електронни клапи за по 1500 долара с генератор на таймкод, компенсатор на температурата, предаване на метаданни за логовете и т.н.
Ето ви клапа от тазгодишен скъп филм.
https://www.youtube.com/watch?v=dLDw2rhNRCs
 
X

Подкастът на OFFNews