Документалният филм ''Навални'', с участието на Христо Грозев, е номиниран за Оскар

OFFNews 25 януари 2023 в 09:19 7098 14

Снимка НВО

Плакат на филма "Навални", излъчен по НВО

Документалният филм за руския опозиционер Алексей Навални, в чието създаване участва и българският журналист Христо Грозев от платформата Bellingcat, е номиниран за Оскар.

Филмът "Навални" (2021, САЩ) на канадския режисьор Даниъл Роър проследява Грозев, който търси отровителите на Навални.

През август 2020 г. самолет от Томск за Москва каца аварийно, защото един от пътниците му, Навални, е с опасност за живота. Лекарите констатират, че е отровен, впоследствие се оказва, че отровата е "Новичок". Документалният филм проследява работата на Навални и Грозев, които откриват агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), участвали в отравянето, но не спират дотук. Навални се обажда на всеки от тях с въпрос защо са го направили.

Филмът спечели двете ключови награди на фестивала за независимо кино "Сънданс" през 2022 г. в САЩ. Първата награда е за "Най-добър документален филм според публиката" - и се връчва всяка година на оценения най-високо от зрителите филм. Втората "Любим на фестивала" - се дава далеч по-рядко и показва, че е първи сред всички 84 други филма на фестивала тази година.

90-минутната продукция за най-големия критик на Путин е заснета в Германия в края на 2020, когато Навални се възстановява от отравяне "Новичок". 

Първоначално Даниел Роър е имал план да снима филм на друга тема с Христо Грозев, но българският журналист тръгва по следите на извършителите на нападението срещу Навални. Грозев се свързва с Навални и отива в Германия за среща с него и за да му предаде информацията, която е открил. Роър също пътува с него и започва да снима. Оказва се, че екипът на Алексей Навални тогава вече е обмислял да направи филм - това дава начало на съвместното им партньорство.

Продукцията завършва със завръщането на политика в Москва през януари 2021 г. Той беше арестуван от властите веднага след кацането, а условната му присъда се превърна в ефективна – 2 г. и 7 месеца затвор.

Русия все още отрича участие в нападението въпреки разкритията, самопризнанията и докладите на независими лаборатории за атаката с "Новичок".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

810

14

ОбърАл си се, макартизмът не е да оневиняваш Путлер, като злепоставяш опонентите му.СъвеЦкото в школовката ти прозира яко.

-397

13

josephmccarthy

25.01 2023 в 14:22

невероятна операция на кръгове на руските тайни служби, които мислят за това какво следва след путин. Използват техния таен агент хр.грозев за да разпространи на запад романтичния образ на един либерален Навални, който е толкова добър човек.

Навални е кремълски ултранационалист, ако четете неговите интервюта за ббс. Но българския бройлер не чете такива неща. окей му е каквото му сервират медии зависими от руски пари.
и запада си мисли, че ще се сдобри с русия и пак ще има бизнес. затова този филм е номиниран за оскар.

много сте грозни българските хора, които избирате да вярвате на лесно проверими лъжи.

345

12

Джендо Джедев

25.01 2023 в 12:12

Хаха, мурзилажът как се е възпалил...

Веждичка, актьорите са в игралните филми, тоя е документален. :D

810

9

Осветляваш ли се, що ли ?!Зависимостите ти са видни за всички тук, няма нужда.

810

7

М дааа..русофилията в днешно време си е чиста педерастия..

-1555

6

ob1

25.01 2023 в 10:46

perfectly ok, ма не съм ти m8...
Аз Навални не защитавам, а ти що не си защитаваш матушката не знам. Мяташ само словесни фъшкии по Грозев :)