'Дон Паскуале' на Доницети с премиера през януари в Софийската опера

OFFNews 04 януари 2019 в 11:55 2482 0

Софийската опера и балет предлага на почитателите на оперното изкуство да започнат новата 2019 година с още по-добро настроение като посетят премиерните спектакли на 12 и 13 януари на една от най-популярните и незабравими комични опери "Дон Паскуале".

В нея композиторът Гаетано Доницети умело пресъздава един от добре познатите и вечни житейски сюжети – за любовта и перипетите, през които преминава тя, когато става дума за богатство и наследници.

За да усети публиката чувствата и емоциите, вълнуващи стария ерген Дон Паскуале, който търси щастието си в брака с по-млада от него жена, ще помогне специалното участие на артистите от Корея - Джеонгхйеок Сео и Сеонкйонг Ева Джонг - ученици от майсторския клас на примата Райна Кабаиванска, както и на колегите им Георги Султанов, Диана Василева, Николай Петров,Илия Илиев, Хрисимир Дамянов.

Всички те ще имат за задача да разплетат възела от комични ситуации и истории за предателства, вплетени в сюжета на операта.

Режисьор на спектакъла е Светозар Донев

Диригент е Жорж Димитров.

Операта „ Дон Паскуале ” е изиграна за първи път на 4 януари 1843 година в Париж и от тогава до днес се радва на огромен зрителски интерес.

Първата и постановка в България е през 1932 година в Софийската опера. „ Дон Паскуале ” е определяна от критиката като една от най-ценните комични опери на Доницети в историята на музиката и на жанра – опера буфо.

Творба, чиято музика композиторът създава само за осем дни и чрез нея прави публиката съпричастна на предлагания от сюжета възел от комични ситуации и истории за предателства - и всичко това в името на любовта.

Билети за премиерните спектакли на „ Дон Паскуале” могат да се закупят на касата на Операта на ул.” Врабча” 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и в интернет на адрес: operasofia.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови