Драматичните театри в Габрово и украинския град Николаев стават партньори

ОFFNews 10 октомври 2019 в 16:18 2135 0

Габровският театър ще участва за първи път в XI-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев, който се провежда от 9 до 12 октомври 2019 г. Участието е по покана на Николаевския академичен художествен руски драматичен театър, който чества 85 години от създаването си.

По време на визитата директорите на Габровския и Николаевския театър – Петко Койчев и Артьом Свистун, ще подпишат споразумение за партньорство. Споразумението ще регламентира бъдещи участия по фестивали, организирани от партньорите, обмяна на опит за актьори и режисьори, изготвянето на съвместни проекти и гостувания със спектакли на сцените на двата театъра.

На голямата сцена на Николаевския театър габровската трупа ще представи най-новата си постановка „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев, която беше селектирана от организаторите на фестивала. Представлението ще бъде на 10 октомври от 19.00 часа, а датата съвпада с рождения ден на ДТ „Рачо Стоянов“ и отбелязването на 74-та му годишнина.

За първи път и по изключение театърът ще отбележи личния си празник на две сцени в два града на две държави едновременно. В Габрово ще открият две изложби от театрални плакати на постановки от репертоара на ДТ „Рачо Стоянов“ и детски рисунки на театрални плакати. В Николаев (Украйна) актьорите Надежда Петкова, Велислава Маринкова, Тони Христова, Адриана Димова, Димо Димов, Стоян Руменин, Ангел Калев и Петко Петков ще понесат публиката във вихъра на тангото, семейните раздори и борби за надмощие между стари и млади.

Темите, които засяга пиесата на Антон Страшимиров и въпросите, които повдига, преосмислени през погледа на режисьора Петринел Гочев, остават универсални не само за българската публика, но и за чуждестранните зрители. Чрез похвата на комедията в спектакъла са представени разминаването в поколенията, жаждата за надмощие и междуличностните престрелки, човешката алчност и измамна доверчивост, търсенето на изгода на всяка цена и от всяка ситуация. Плът на водовъртежа от емоции и борби дават себераздаващата се майсторска игра на габровските актьори, сценографията и костюмите на художничката Даниела Николчова, музиката на Ян Руменин и хореографията на Светлана Цвяткова.

За българската общност в Николаев гостуването на Габровския театър с класическата комедия „Свекърва“ ще бъде повече от празник. Досегът с българска култура може би не е от най-честите, но с този спектакъл ще бъде един от най-истинските.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови