Два конкурса ще зарадват участниците в 'Пробуждане с хоро' в столицата на 3 март

ОFFNews 08 февруари 2019 в 16:23 2319 0

Инициативата ще се проведе за четвърта поредна година на връх националният ни празник 3-ти март и ще събере българи у нас и по света, обединени около силата на духа, както и красотата на българския фолклор. Основен домакин на събитието е столицата ни, а паркът „Заимов“ ще се окаже тесен за всички радетели за хармонията и неповторимостта на българското хоро и танц. Събитието е световно и се провежда паралелно от хиляди българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители от различни градове в България и десетки страни по света.

Единственият по рода си празник на народните танци няма как да мине и без професионално и експертно оценяване на красотата и неповторимостта на българската народна носия. Компетентното жури в състав доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Магдалена Петрова от "Български шевици" – Добрич и дизайнера Райна Ганчева ще следят и оценяват уникалността и най-вече автентичността на народните ни носии.

Ще бъдат отличени победители в 3 категории - мъжка, дамска и детска носия. Всеки от победителите ще получи лична, професионална фотосесия със своята носия, за да запази спомена за преживяното и за поколенията си. Конкурсът носи името „Обичам България“ и в него ще могат да участват всички дошли на неповторимия спектакъл „Пробуждане с хоро“ на 3 март в 12 часа в парка Заимов.

За всички онези, чиято силна страна е месенето и правенето на традиционната българска погача има още една изненада. Те ще могат да покажат майсторлъка си в конкурса „Хляб за любов“. Най-красивата и вкусна питка ще донесе на собственика си парична награда от 100 лева. А всички питки и погачи ще бъдат споделени с участниците в „Пробуждане с хоро“.

12 часа българско време, на 3 март, е началото на всенародната вълна на единение в името на България, българския дух и фолклор. Няколкочасовия празник, в който ще се включат много народни певци и оркестри, ще донесе онази доза родолюбие, която ще покаже, че България я има, ще я има за следващите поколения, а изпитанията и трудностите правят народа ни по-силни и сплотени. Организатори за четвърта поредна година са „Сдружение Азбукари“ и "Българи за България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови