Две грамоти за книгата "Цветя oт края на 80-те" от наградите „Златен лъв”

OFFNews 15 декември 2014 в 19:01 5113 0

Снимка Личен архив на Емил Братанов

Авторите книгата на представянето на "Цветя от края на 80-те"

Издателство "Парадокс" получи две грамоти от наградите „Златен лъв” за книгата на Емил Братанов и Румен Янев "Цветя oт края на 80-те".

Наградите „Златен лъв” се връчват ежегодно по време на есенния Панаир на книгата.

Голямата награда е за най-добър издателски проект за годината. Освен това има и втора голяма награда, която се връчва от журналистическо жури и е за проект с най-голяма "обществена значимост и с широк медиен интерес", а номинациите идват от самите членове на журито.

„Златен лъв” за най-добър издателски проект грабна издателство „Факел Експрес“ за книгата „Избрани произведения“ на Даниил Хармс, а единствената грамота отиде при „Парадокс“ за "Цветя oт края на 80-те". 

Втората грамота, която получи издателството на книгата на Братанов и Янев е за "впечатляващо представяне на епохата в българската култура". 

Името на "Цветя oт края на 80-те. БГ рок – история, поезия" идва от едноименната песен на група "Ревю", а книгата е посветена на едно поколение на българската рокмузика от края на социалистическия режим и началото на Прехода. Самите автори наричат периода, за които пишат, "Второто българско рок поколение".

В книгата има над 270 авторски снимки, направени от Нели Воева и Стоян Гребенаров. "Цветя oт края на 80-те" събира в себе си и над 240 текста на рок песни края на 80-те години на миналия век, като заедно с това представя част от историята на българския рок.

Авторите Братанов и Янев са сред първите музикални журналисти и са били очевидци на събитията, за които разказват в "Цветя oт края на 80-те".

„Ахат”, „Ера”, „Ер малък”, „Дисонанс”, „Ревю” с Милена, „Контрол”, „Джендема”, „Тъмно”, „Нова генерация”, „Атлас”, „Клас” и „Субдибула" са само част от групите, които можете да откриете в "Цветя oт края на 80-те. БГ рок – история, поезия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови