Две награди от фестивала Златна роза за филмите от '7'

Късометражният филм 'Нина' си тръгва от Варна със Златна роза, 'Дом' отличен със Специален диплом

OFFNews
05 октомври 2019 в 17:28 | 1076 |0

Два от седемте късометражни филма, обединени в пълнометражния „7“, си тръгват от фестивала във Варна с награди! Международното жури за късометражни филми с председател Андрей Паунов (България) и членове Ана Вълчанова (България) и Йошико Минекава (Япония), отличиха филма на реж. Христо Симеонов „Нина“ с голямата награда Златна роза за „Успешната симбиоза между автентичност и въображение. За нежното и честно отношение към героите.“, а „Дом“ на реж. Димитър Кутманов със Специален диплом за „Поетичния поглед в преследване на изгубеното време.“

"Наградата Златна Роза’2019 за късометражен филм е много неочаквана за мен, не само защото я печелим за 3-ти път, но защото винаги си мисля, че има по-добри филми от нашия. Надявам се в скоро време късометражното кино да намери своя път и към телевизионните екрани, и българските телевизии да проявят интерес към програмиране на късометражни филми, обръщам се в частност към БНТ, като държавна телевизия. Нито един от късите филми, по които съм работил, не е бил излъчван в българския телевизионен ефир. По света късото кино отдавна е намерило постоянно програмиране на малкия екран.", казва режисьорът Христо Симеонов по повод наградата.

“Радвам се, че и двете награди за късометражни филми отиват при филми от омнибуса”, споделя отличеният със Специален диплом режисьор Димитър Кутманов.

Филмът-омнибус „7“, обединяващ седемте късометражни филма, създадени от седем режисьорски екипа от младото поколение в българското кино, изследват какво се случва в душите на седем персонажа в красивия и старинен град Пловдив. Те бяха заснети там през 2018 година като част от артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и реализирани с подкрепата на общинска фондация „Пловдив 2019“.

Екипът зад целия проект изказва благодарности към фондация „Пловдив 2019“ за доверието и подкрепата за реализирането на филмите, както и към екипите, доброволците и различните спомоществователи от града.

Очаквайте прожекции в избрани кина в страната през ноември 2019 година.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !