Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Две награди от фестивала Златна роза за филмите от '7'

Късометражният филм 'Нина' си тръгва от Варна със Златна роза, 'Дом' отличен със Специален диплом

OFFNews 05 октомври 2019 в 17:28 2314 0

Два от седемте късометражни филма, обединени в пълнометражния „7“, си тръгват от фестивала във Варна с награди! Международното жури за късометражни филми с председател Андрей Паунов (България) и членове Ана Вълчанова (България) и Йошико Минекава (Япония), отличиха филма на реж. Христо Симеонов „Нина“ с голямата награда Златна роза за „Успешната симбиоза между автентичност и въображение. За нежното и честно отношение към героите.“, а „Дом“ на реж. Димитър Кутманов със Специален диплом за „Поетичния поглед в преследване на изгубеното време.“

"Наградата Златна Роза’2019 за късометражен филм е много неочаквана за мен, не само защото я печелим за 3-ти път, но защото винаги си мисля, че има по-добри филми от нашия. Надявам се в скоро време късометражното кино да намери своя път и към телевизионните екрани, и българските телевизии да проявят интерес към програмиране на късометражни филми, обръщам се в частност към БНТ, като държавна телевизия. Нито един от късите филми, по които съм работил, не е бил излъчван в българския телевизионен ефир. По света късото кино отдавна е намерило постоянно програмиране на малкия екран.", казва режисьорът Христо Симеонов по повод наградата.

“Радвам се, че и двете награди за късометражни филми отиват при филми от омнибуса”, споделя отличеният със Специален диплом режисьор Димитър Кутманов.

Филмът-омнибус „7“, обединяващ седемте късометражни филма, създадени от седем режисьорски екипа от младото поколение в българското кино, изследват какво се случва в душите на седем персонажа в красивия и старинен град Пловдив. Те бяха заснети там през 2018 година като част от артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и реализирани с подкрепата на общинска фондация „Пловдив 2019“.

Екипът зад целия проект изказва благодарности към фондация „Пловдив 2019“ за доверието и подкрепата за реализирането на филмите, както и към екипите, доброволците и различните спомоществователи от града.

Очаквайте прожекции в избрани кина в страната през ноември 2019 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews