Eдин от най-успешните филми за 2017 г. "Квадратът" тръгва по кината и у нас

ОFFNews 12 април 2018 в 17:21 9668 0

Един от най-успешните европейски филми за изминалата година и акцент в програмата на 22-рия София филм фест – „Квадратът“ на режисьора Рубен Йостлунд тръгва по кината от 13 април.

През май миналата година шведският филм взе престижната „Златна палма“ в Кан, където журито, начело с Педро Алмодовар, го определи като смел и дързък коментар за обществената ситуация: „Филмът е за диктатурата на това да бъдеш политически коректен. Ужасно отвратително е и по-потресаващо от всяка друга диктатура“. Впоследствие филмът печели повече от 25 награди и множество номинации, включително за Оскар и Златен глобус.

„Квадратът" е убежище на доверие и грижа. В него всички ние споделяме равни права и задължения”, казва режисьорът Рубен Йостлунд за арт инсталацията, която прави в шведски музей, вдъхновила и създаването на филма.

Филмът се шегува с манериерите на куратори на съвременното изкуство и артистичния свят, достъпен за малцина и тотално откъснат от живота наоколо.

Имитацията на ценности, естетика и висок социален статус рухват под напора на бъркотия от неочаквани и странни събития. Всичко тръгва с главата надолу за куратора Крисчън (Клаес Банг), когато открадват неговия смартфон, той завързва връзка с журналистката Ан (Елизабет Мос), в чийто апартамент живее шимпанзе, а рекламната агенция, наета да промотира актуалната изложба в музея, създава скандал с промо видео в YouTube.

Квадратът e филм, в който абсурдът води до смях, смехът – до осъзнаване, а осъзнаването – до неудобни истини…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови