Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Евгений Дайнов разказва какво ще видим на Миндя рок фест

Евгений Дайнов 16 август 2019 в 18:09 7711 0

Една мразовита зимна вечер в софийски рок-блус клуб публиката е рехава, но качествена. Там е тежката артилерия на българския блус, в лицето на Камен Кацата, Дечо Чипилов и един-двама басиста. На една маса встрани от сцената сме седнали трима китаристи. 

Разчуло се беше, че ще свири някаква истински добра гръцка група.

Оказаха се трима, начело с китариста и певеца Сакис Доволис. В почивката, тримата китаристи се споглеждаме. Единият пита:

-Колеги, помните ли историята, как Ерик Клептън, Пийт Таунсенд и Джеф Бек са гледали Джими Хендрикс на живо?

Помним – нали сме китаристи. Когато в Лондон пристига американецът Хендрикс, тримата споменати са най-известните китаристи не само в Англия, но в света. Чувайки Хендрикс се хващат за главите: Този ни остави без работа! Тогава Джеф Бек се сеща:

-Вие двамата може и да останете без работа, но аз имам тапия за даскал по география...

Та и аз, гледайки колегата Сакис си повтарях: „Добре, че имам тапия за даскал и не се храня от китарлъка...”

Групата „Сакис Доволис трио” ще се изяви на Миндя рок фест в събота, 24 август, точно преди Васко Кръпката и неговите подуенци. Интересно ще е да видим, какво ще прави китаристът на Васко, Краси Табаков – единственият българин, който би могъл днес да мери ръст с Доволис.

Единадесет години след своето начало, Миндя рок фест е вече международен. Освен гърците, тази година отново ще видим сърбите от Cotton Pickers, които ще са голямата група на петъчната вечер, 23 август. Преди тях ще е Джейми Макдоналд – ирландец, живеещ в България.

Освен, че става международен, фестът се и подмладява. Още преди две години забелязахме, че средната възраст на публиката е паднала с около 10-15 години. И си пожелахме тя да доведе и по-млади музиканти. Така и стана. В събота ще забият Krekhaus с Явор, който миналата година дойде с Ния, прясно спечелила национален телевизионен формат за певци.

Тази година сме без нея, тъй като по същото време тя има ангажимент във Франция. Предния ден, в петъка, на сцената ще се качат Soul Bmoll, най-бързо изгряващата в момента българска група. Женската част от групата, под името Trinity, току-що спечели телевизионен формат. Един от младежите в ритъм секцията е по баба от Миндя...

Soul Bmoll идват в качеството си на звезди, но инак да си местен помага. Фестът може вече да е международен, но, както винаги, местните (от Търново и околовръст) групи са с предимство. В петъка музикалната вечер ще бъде открита от A.C.P.C. („Ай сипи си”...), а в събота първи на сцената ще са The Drivers. Не сме забравили и поклонниците на по-твърдия саунд, който тази година ще бъде осигурен от групата Rock’n’Roll Train.

„А какво стана с ветераните,” ще питате, „с тези, които са от самото начало?”.

Тук сме, макар в намален състав. Тъй като нашият приятел Порто, оказа се, има ангажимент в Токио по линия на каратизма (не разбрахме, дали са го поканили той да ги понатупа или те – него), сме без Блус трафик. Но пък моята група Магистри ще е в събота, точно преди гърците. И, както винаги, накрая Васко Кръпката и Подуене блус бенд ще накарат цялата публика да пее заедно с тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!