Факел експрес – сред почетните гости на Парижкия салон на книгата 2019

ОFFNews 18 март 2019 в 16:10 2411 0

Снимка Алеко Богданов

Директорът на издателство "Факел Експрес" Георги Борисов

Издателство "Факел експрес" беше един от почетните гости на 39-ия Парижкия салон на книгата, провел се от 15 до 18 март, съобщиха от издателството. Салонът е едно от най-големите литературни събития в Европа. За разлика от друг път, когато почетен гост е само една страна, тази година той е посветен на цял континент – Стария. Между поканените 22 европейски издателства бе и „Факел експрес“. 

Така над 200 000 посетители имаха възможност да се запознаят с писатели от всички краища на Европа, с богатството и динамиката на литературните процеси в редица страни.

Покрай многобройните срещи с френски издатели и книжари Международното бюро на френските издатели и Националният център на книгата на Франция организират две кръгли маси. Първата предложи на участниците да обменят опита си по отношение на издателските политики и практики, целящи популяризирането на европейски автори. Втората се съсредоточи върху юридическата и икономическата среда, в която се осъществява сътрудничеството им. 

„Европа е нашето бъдеще, а културата – повече от всякога основата, върху която ще се изгради то“ – заяви директорът на „Книга Париж“ Себастиан Френо в посланието си към участниците и посетителите на Салона.

В своя публична реч директорът на издателство "Факел Експрес" Георги Борисов обоснова избора на автори и произведения, които не само да отговарят на потребностите на българския читател, а и да развиват читателския вкус в страната.

Поетът Георги Борисов е дългогодишен главен редактор на сп. „Факел“, автор на множество поетични книги, публикации документална и художествена проза, есета и литературни разговори. Участник е в редица международни литературни срещи и фестивали

Под марката на издателството излизат автори като Мишел Уелбек, Емил Чоран, Чеслав Милош, Йосиф Бродски, Данило Киш, Ясмина Реза, Дубравка Угрешич, Александър Солженицин, Юз Алешковски, Венедикт Ерофеев, Владимир Пелевин и Константин Павлов.

За „Факел експрес“ и издаваното от него повече от две десетилетия списание „Факел“ това е поредно високо признание – след избирането му за почетен гост на Панаира на книгата в Москва през 2008-а, Голямата годишна награда на Асоциацията на българските книгоиздатели през 2014-а, участието му през 2017-а отново в Панаира на книгата в Москва и пр.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови