Филип Киркоров затъна в скандал за плагиатство

Вилдан Байрямова 19 март 2019 в 16:44 7127 0

Дидие Маруани

Снимка РИА Новости

Френската звезда Дидие Маруани, лидер на знаменитата група Space, повторно даде на съд Филип Киркоров за открадната песен и иска обезщетение в размер на 272 милиона рубли, съобщава „Новая газета“.

Маруани е човек, който е влюбен в Русия, а любовта, както е известно, е зла, уточнява изданието. Всичко започнало прекрасно. В далечната 1983 г. „Мелодия“ издаде неговия диск „Magic Fly“ и той беше не по-малко популярен от „Бони М“. Последваха турнета, шоу, всенародно обожание. А приключи с иск срещу най-известния руски поп-артист по обвинение в плагиатство.

На 28 февруари Маруани пристигна в Русия с поредното лазерно шоу. По-правилно е скандалът с плагиатството да се разглежда като бандитски. И как още да се нарече ситуация, в която човек ти дължи пари, а вместо да си ги даде, вика силоваците и те те отвеждат в участъка? Тази тема за Маруани е неприятна. Но пък за Русия той говори, без да спестява позитивни емоции:

„Помня как министърът на културата ме попита дали съм наясно, че музиката ми е популярна в СССР и искам ли да изнеса концерт. Разбира се, че искам, казах аз. Това беше невероятно! СССР беше затворен за нас, французите, от държавата. С 20 фургона докарахме апаратурата за първия в Съветския съюз шоу-спектакъл. Направихме 21 концерта, 8 в Москва, на всеки от тях дойдоха 40 000 души. Шест концерта изнесохме в Ленинград и още толкова в Киев. Само си представете – около 600 000 публика на моите представления. Руснаците харесват моята музика. Единственото, което не мога да си обясня, е как моето светоусещане се съчетава с това на руснаците“.

Обърнете внимание на последната фраза. Светоусещането на Маруани наистина зле се съчетава с нашето. Той, например, искрено вярва в това, че правосъдието съществува. През 2016 г. в самия разгар на скандала той пише: „Аз съм уверен, че руското правосъдие ще свърши своята работа и ще въздаде достойно и по заслуги на лошото момче“. А той и досега мисли така.

Историята е детективска, ако и да не е ласкава за Русия. Според версията на Маруани хитът на Филип Киркоров „Жестока любов“ е преработка на песента „Symphonic Space Dream“ на групата „Space“. Освен това, вече има експертиза, която доказва 71% съвпадения на нотите в припева. По версията на Филип Бедросович обаче всичко е напълно обратно – Маруани му е откраднал припева.

А по-нататък произлиза жесток екшън в духа на 90-те. Страните постигнаха мирно споразумение /или нещо такова/ и Киркоров обеща да плати на французина някаква сума, а там сметката е в милиони. Звъннал във Франция и казал нещо от типа: елате, заповядайте, всичко ще решим, няма нужда от никакъв съд, ще платя кеш. Маруани долита с адвоката си в Москва и в клона на Сбербанк на ул.“Покровка“ доблестната руска полиция ги задържа с обвинение за изнудване и шантаж спрямо Киркоров. Транспортират ги с включени сирени из града, отнасят се достатъчно грубо с тях, държат ги цяла нощ в ареста и едва на сутринта ги освобождават.

Историята е мътна и лоша. Каниш ги да се договорите – а сам викаш полицията. Как би реагирал обикновеният човек? Би си казал: няма да стъпа в тази ужасна страна. А как реагира Маруани? През 2019 г. той отново пристига в Русия на турне: Краснодар, Питер, Москва, Владивосток, Иркутск, Екатеринбург, Новосибирск, Челябинск, Воронеж. На старо раздрънкано пиано той свири пред децата в онкоболницата във Воронеж. Когато го питат защо така се е вкопчил в Киркоров, Маруани казва: „За мен е важно да докажа, че авторските права съществуват, че те могат да бъдат защитени“.

Именно заради това той е внесъл и втория съдебен иск. На пресконференцията някой го попита не иска ли да изпее хита на Киркоров „Цветът на настроението е син“ като отмъщение. В смисъл, че той ти е откраднал една песен, а ти му вземи друга. Такива са в Русия понятията за справедливост. Ами не, той не иска това. „Впрочем, „Space“ имаме песента „Just Blue“. Тя сякаш специално е написана за Киркоров“, шегува се Маруани.

През 1987 г. излиза неговият албум „Space Opera“. В създаването му участват Ансамбълът за песни и танци „Александров“ и хорът при Харвардския университет. „Това се случи по времето на Студената война. И когато аз получих съгласието на двете страни, бях буквално изумен. Съветски ансамбъл и американски хор в съвместна изява – за онова време това беше нещо свръхестествено. Но аз не спрях дотук. Обърнах се към „Главкосмос“ с молба да изпратят плоча на станция „Мир“. В космоса слушаха моята музика!“, разказва Маруани.

Скоро „Space“ ще отбележи 40-годишния си юбилей, предстои премиерата на нов албум. Три песни от него Маруани изпълни в Русия, за което той каза, че е невероятно щастлив. Той обича Русия, както и преди, обича я вече 36 години, но вече започва да се досеща, че любовта е зла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews