Французинът с български корени Венсан Винел с първи концерт у нас на Франкофоли през юни

Фестивалът застава зад социална кауза за равен достъп до култура и изкуство

Николаос Цитиридис 13 март 2018 в 09:16 4419 0

Снимка Александър Терзиев

Четвъртото издание на Франкофоли ще бъде първото събитие в България, което ще стартира кампанията „Отворена зона“ в партньорство с фондация Моменти за равни възможности за достъп до култура и изкуство на хора в неравностойно положение и различни социално изолирани групи. Тази година фестивалът за съвременна музика ще се проведе на 22 и 23 юни, при вход свободен, в парк „Македония“ в града, където миналата година събитието събра над 30 000 публика.

За първи път на концертите на Франкофоли ще бъде изградена специална фестивална зона, подходяща за настаняване на хора с нарушена мобилност и техните придружители, обособена като достъп и необходима видимост към сцената. На разположение за помощ в придвижването на хора с увреждания ще бъдат и доброволци-асистенти. Необходимост от асистент може да бъде предварително заявена в Информационния център в града.

В подкрепа на кампанията „Отворена зона“ с първи самостоятелен концерт на Франкофоли в България пристига и Венсан Винел – незрящото момче с български произход, което през лятото на 2017 стана звезда във Франция след участието си в музикален риалити формат там.

Певецът ще се качи на сцената на Франкофоли на 22 юни с репертоар от първият си самостоятелен албум и негови интерпретации на световни хитове.

21- годишният Венсан Винел стана популярен и обичан у нас и във Франция с талант и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания. Надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение, през 2017 той се яви на кастинг, сам акомпанирайки си на пиано и веднага спечели журито в "Гласът на Франция" (The Voice: la plus belle voix по TF1) и макар да не спечели шоуто, достойно стигна до третото място на финала.

Фестивалът Франкофоли се провежда в Благоевград от 2015 като изнесено издание на най-големия европейски фестивал за съвременна франкофонска музика Les FRANCOFOLIES de la Rochelle /Ла Рошел, Франция/. В 3-те му издания до момента на сцената се качиха най-едни от най-актуалните звезди на съвременната френска музика – ЗАЗ, Имани, Джипси кингс, Нувел ваг, Патрисиа Каас, Боб Синклер и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови