Френски артист, ограбен от фалшивата изложба в 'Структура', ще си търси правата в съда

OFFNews 18 юни 2019 в 17:18 3871 0

Снимка Club Z / Facebook

Вляво е представената картина в "Структура", а вдясно е оригиналът.

Френският артист Кристоф Луи Кибе - Киб е решил да си потърси правата в съда във връзка с плагиатстването на две негови произведения, показани в столичната галерия "Структура", съобщи пред "Клуб Z" лично той.

Изложбата “Модернизъм и Авангард. Българската перспектива” стана печално известна с това, че досега повече от 10 от близо 100-те произведения в нея са разкрити като фалшификати. Конкретно нещата на Киб са подписани като творби на Мирчо Качулев.

Французинът отбелязва, че много зависи какви действия галерията и собственикът на частната колекция Николай Неделчев ще предприемат по случая. Освен това той се възмущава, че галерията не е направила предварителните проучвания на картините, както е редно да бъде сторено, а вместо това тепърва ще го направи.

Изложбата предизвика скандал и с това, че организаторката Мария Василева настояваше картините в нея да бъдат показвани в националните ни галерии. Тя също така изтъкваше, че експозицията е открила "бяло петно" в българското изкуство, като за пръв път представя модернизмът в България. Нещо, което е далеч от истината, а редица изкуствоведи изтъкнаха, че дори и да са истински - творбите са твърде посредствени, за да бъдат показвани на национално ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови