Фронтменът на „Баба Зула“ Мурат Ертел със световна премиера на новата си група в София

ОFFNews 14 май 2018 в 17:12 2368 0

На 17 май от 20.00 часа в столичния клуб "Микстейп 5" фронтменът на „Баба Зула“ Мурат Ертел ще на прави световна премиера на новата си група в София - Dirtmusic.

Групата Dirtmusic е създадена от австралиеца Хюго Рейс (по-старото поколение го помни от The Bad Seeds на Ник Кейв, а по-младото – от концертите му с Fatalists и The True Spirit у нас) и американеца Крис Екман (фронтмен на сиатълската група The Walkabouts и създател на уърлд мюзик лейбъла Glitterbeat Records).

Формацията направи истинска революция в африканския блус със записаните в Мали албуми BKO (2010), Troubles (2013) и Lion City (2014), в които участваха африкански артисти като Бен Забо, Самба Туре, Амината Уасидже Траоре и други.

Албумът Bu Bir Ruya, който Dirtmusic издадоха и който ще чуем съвсем скоро в столицата, е създаден през януари 2018г. и носи красотата, ужаса, отчаянието, виденията, транса, премеждията, напрежението, политическия коментар върху състоянието на света.

Както албумите Troubles и Lion City са записвани в Мали в първите години на салафитския терор, така записите на Bu Bir Ruya започват броени месеци след опита за преврат и последвалите вълни на насилие и държавни репресии в Турция през 2016 г.

Концертът е откриващ за първото съвместно европейско турне на петимата музиканти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови