GRAND DANCE ACADEMY срещна български таланти със световни танцови величия

Осемгодишната Ема Митрева от София спечели сърцата на публика и жури и наградата на "Росатом"

OFFNews 16 август 2017 в 11:32 4346 0

Всеки има своите идоли в една или друга област и мечтае някой ден да може да се срещне с тях, да се докосне до това, което правят и заради което ги харесва. Десетки млади български надежди в танцовото изкуство имаха своя шанс да се докоснат до величия от световната балетна сцена по време на второто издание на международния фестивал GRAND DANCE ACADEMY.

От 1 до 13 август в СОК „Камчия“ талантливите момчета и момичета от България, Русия, Украйна, Австралия, ОАЕ, Ливан, Япония, Чехия, Гърция и Турция имаха възможност да тренират с доказани балет майстори, танцови педагози, солисти и хореографи от световна величина, сред които Гедиминас Таранда от Москва, който е заслужил деятел на изкуствата на Русия, основател и художествен ръководител на Имперски Руски Балет; Вадим Писарев, от Донецк, който е народен артист на Украйна; прима-балерината от Болшой театър Елена Андриенко; професорът и педагог-репетитор по балет в Московската държавна академия по хореография Татяна Галцева и др. 

Програмата на майсторските класове включваше класически танц, техника на палци, балетна гимнастика, народно-сценичен и исторически танц, съвременен танц/контемпорари, импровизация, техника Релиз и техника Кънингам. Всички участници имаха възможност да проведат консултации с гостите на фестивала, които бяха и част от фестивалното жури, а всеки участник в конкурса получи лично ценни указания във връзка с предстоящото му участие.

Председател на международното авторитетно жури бе проф. Марина Леонова, ректор на най-старото театрално учебно заведение в Москва - Московската държавна академия по хореография, и мастър педагог по класически танц. Сред членовете на журито от българска страна се открояват имената на прима-балерината на Националната опера и балет в София Маша Илиева и прима-балерината и директор на Националния балет Сара-Нора Кръстева.

Гран-при на Втория международен детски хореографски фестивал GRAND DANCE ACADEMY 2017 получи японската танцова група „Danceworldmadein Takane“, а носител на специалната награда в СОК Камчия стана победителката във фестивала от миналата година Ивана Харизанова. Наградата на Министерство на културата на България получи десетгодишната Ирена Харизанова за впечатляващото си изпълнение на български народен танц.

Сред участниците с вродения си талант за балет и с огромната си любов към изкуството се отличи малката участничка от София Ема Митрева. Тя получи специалната награда на руската корпорация „Росатом“ - участие в детската профилирана лагерна смяна в лагера „Орльонак“ в Русия. Ема все още не е навършила 8 години, но фактът, че е спечелила вече 3 златни медала от различни конкурси и отваря вратата за участие в мастър класовете на GRAND DANCE ACADEMY. Детето покори всички с неподправения си чар и изключителния си талант. И макар да не можеше да се конкурира с по-големите участници в конкурса заслужено спечели специалната награда на „Росатом“, която тази година подкрепи организирането на GRAND DANCE ACADEMY в Камчия.

Пътят на Ема към балета започва само преди година и половина, когато малкото момиченце, за учудване на своите родители, си пожелава Дядо Коледа да й донесе балетна пачка. Дядо Коледа изпълва желанието й и Ема започва настойчиво да иска да я запишат на балет. В балетната школа, в която я завежда майка й Ели първоначално отказват да я вземат, защото нямат група за толкова малки дечица. Но след като Ема прекарва час и половина с групата за деца от втори клас, решението е взето много бързо – Ема има качества за балерина, които много малко деца на нейната възраст притежават и безгранично желание да танцува балет и да бъде на сцена, което се усеща от всяко нейно движение. Още след първото й участие на Grand Dance Academy, мнението на педагозите е, че щом Ема навърши 10 години трябва да продължи подготовката си в балетното училище към Болшой театър. Ема е срамежлива, но когато я попита човек за наградата, очите й светват. Нито тя, нито родителите й са очаквали да получи награда, защото малката балерина е извън възрастовите категории в конкурсната програма. „Много се радвам, че получих награда и нямам търпение да отида на лагер в Русия“, споделя по-късно тя с неотразима детска усмивка.

Фестивалът GRAND DANCE ACADEMY се провежда под патронажа на Министерство на културата на България, с подкрепата на „Росатом“, Представителството на „Россотрудничество“ в България и Посолството на Руската Федерация в Република България.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови