Габровският театър извива òро дълго като ламя за Деня на влюбените

OFFNews 04 февруари 2020 в 16:15 3550 0

Габровският драматичен театър подготвя нов спектакъл - „Òрото ламя е“, за празника на влюбените. Премиерата му ще бъде на 14 февруари, петък, от 19.00 часа на сцената на театъра, а който не успее да го гледа тогава, може да отиде на втората дата – 16 февруари, неделя, от 19.00 часа, в ДТ „Рачо Стоянов“.

Режисьор на постановката е Васил Дуев, който на същата дата преди година изненада публиката с провокативното представление „Истината или се осмеляваш“. С него той дебютира като щатен режисьор на Габровския театър през сезон 2018/2019 г. Със сигурност една от основните теми в двата спектакъла е любовта и взаимоотношенията между мъжа и жената. С „Истината или се осмеляваш“ режисьорът даде смела заявка за свободното и откровено говорене за любовните вълнения на младите хора. В „Òрото ламя е“ публиката трябва да се подготви за истинска среща с първоначалото – богатството на българския фолклор извира от всяка сцена и картина в постановката. За зрителите неговият експресивен начин на работа не е непознат.

Във второто му представление с габровската трупа – комедията „Начало на спектакъла“, той със замах смеси класически текстове от западноевропейската, балканска и българска литература, които умело съчета със свои авторски текстове. Заложи на живото певческо изпълнене на артистите, на танците и пародийните ситуации. В „Òрото ламя е“ отново ще се срещнем с ключовите елементи за едно пищно представление, обединило в себе си няколко изпълнителски изкуства – театър, танци, песни, музика – всички белязани от неподправената сила на българския фолклор. Драматизацията на спектакъла е на Васил Дуев и е по текстове от сборника „Фолклорен еротикон“ на Флорентина Бадаланова.

За случването на целия замисъл отговаря голям екип от професионалисти. Художникът Даниела Николчова прави сценографията и костюмите. Това е четвъртият ѝ спектакъл с габровския театър и общо 20-то ѝ професионално представление. Нейна е сценографията и костюмографията в три представления на ДТ „Рачо Стоянов“: „Албена“ на реж. Василена Попилиева, 2014 г., за което получи номинация за „Икар“ в категория „дебют“ през 2015 г.; „Истината или се осмеляваш“ - реж. Васил Дуев, 2019 г. и „Свекърва“ - реж. Петринел Гочев, 2019 г. За работата си по „Свекърва“ е отличена с наградата „за сценография и костюмии“ от XI-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев през 2019 г.

Автор на музиката в „Òрото ламя е“ е Стефан Здравески, който отскоро е част от екипа на Габровския театър. Като музикант, неговите творчески търсения са свързани с традиционното джазово звучене на саксофона. Освен в джаза, той експериментира със съвременна музика, занимава се и с концертна дейност. Автор е на музиката на много представления като „Всичко на масата“, „Буре барут”, „Кокошка“, „Олово”, „Балканска”, „Комичната илюзия”, „Кроасан” и други – под режисурата на Ана Батева и Васил Дуев.

Хореограф на спектакъла е Зоя Шопова, която е професионален танцьор и преподавател по народни танци. Учила е в Националното училище за танцово изкуство в София, а след това в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – специалност „Театър на движението – пантомима“ и магистратура по „Актьорско майсторство за театър и кино“. Участвала е в постановки на Народeн театър „Иван Вазов“, театър „Сълза и смях“, трупата на Искра Радева в театър „Искри и сезони”, пътуващ театър „Скрин”, както и в Студио за документален театър „VOX POPULI” в Червената къща.

Песните в спектакъла са адаптирани към неговата сюжетна линия и го допълват смислово. Те са създадени по народни мотиви и текстове от различни региони. За изпълнението им артистите се подготвят от вокалния педагог Евгени Господинов. Заедно работят върху техниката им на звукоизвличане, пеене и музикална интерпретация. Той е също така известен композитор, музикален ръководител, режисьор и преподавател по актьорско майсторство, музикално обучение и солово пеене в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Театралния колеж „Любен Гройс” и Нов български университет.

Автор на плаката е Яел Тайг, която е завършила Националната художествена академия – специалност „Книга и печатна графика“ и кара магистратура по „Проектиране на авторски визуален спектакъл“ в НХА. Интересното в изработването на плаката е, че той не е рисуван. Представлява оригинална бродерия, която после е сканирана. Създаденият образ от този процес служи за изработването на плаката. В постановъчния екип влиза и помощник-режисьорът Гинка Дичева.

Ролите се изпълняват от артистите на ДТ „Рачо Стоянов“: Надежда Петкова, Магдалена Славчева, Тони Христова, Адриана Димова, Силвия Боева, Любен Попов, Димо Димов, Стоян Руменин, Стилиян Желязков и гост-актьорите Моника Иванова, Анатолий Ставрев и Петър Петров. В спектакъла участва Валентин Петров – познат на зрителите с централната си роля от „За Първото българско царство: Отшелника“ на реж. Петринел Гочев.

Ден преди премиерата на „Òрото ламя е“, Габровският театър кани най-запалените театрали на открита генерална репетиция на 13 февруари. За нея са пуснати в продажба само 50 места, като зрителите се очакват в 18.00 часа в горното фоайе на театъра. Там ще се срещнат с хора от екипа за разговор по спектакъла и цялостната работа на Габровския театър. От 19.00 часа на сцената ще започне откритата генерална репетиция.

Билети може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“ и онлайн на https://epaygo.bg/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови