Габровският театър стартира с две премиери през юни

OFFNews 10 юни 2020 в 09:27 2091 0

Габровският драматичен театър ще отвори вратите си за зрители в края на юни с две премиерни представления и специалното събитие „Първа репетиция с публика“. След близо тримесечното прекъсване на театралния сезон, поради пандемичната обстановка с разпространението на COVID-19, екипът на театъра промени репертоара на трупата в синхрон с последните изисквания за функциониране на театри и културни институти.

Първата премиера ще е на 21 юни 2020 г. от 19.00 часа на голямата сцена на ДТ „Рачо Стоянов“ със спектакъла „Руски вечери с револвери“. Режисьор на представлението е Петринел Гочев. То ще бъде първото от инициативата „Театър на маса“. Създадено е по комедиите на А. П. Чехов „Мечка“ и „Предложение“, като са включени и текстове на Шукшин. Участват актьорите Надежда Петкова, Таня Йоргова, Петко Петков и Стоян Руменин, със специалното участие на Гинка Дичева.

Втората премиера ще бъде на моноспектакъла „Мечтата на Наташа“ на 25 юни 2020 г. от 19.00 часа на голямата сцена на габровския театър. Представлението е под режисурата на Ана Батева и е по текста на Ярослава Пулинович. То е съвместна продукция между ДТ „Рачо Стоянов“ и SPAM studios. Участва актрисата Поля Йорданова, автор на музиката е Стефан Здравески, а фотограф на моноспектакъла е Беатрис Бочева.

За първи път габровският театър ще проведе открита първа репетиция, на която са поканени зрители. Със събитието „Първа репетиция с публика“ започва подготовката на постановката „Под игото – 1894-та“ на режисьора Петринел Гочев. С нея театърът ще отбележи своята 75-годишнина през октомври 2020 г. „Първа репетиция с публика“ ще се проведе на 28 юни 2020 г. от 11.00 часа в лятната градина на хотел „Балкан“ в Габрово. Публиката ще има възможност да се запознае с творческия екип - актьори, сценограф, режисьор и автор на пиесата, да присъства на първия прочит на текста и да участва в дискусията. По време на събитието ще бъдат представени сценографският проект и скиците за бъдещите костюми. Желаещите да се включат могат да си закупят билети онлайн тук.

Билети за двете премиери могат да се закупят онлайн от https://epaygo.bg , а след 15 юни и от касата на театъра. За улеснение на зрителите от театъра предвиждат да разположат шатра за билети на централната пешеходна улица в града, близо до църквата „Успение Богородично“.

Работата по инициативата „Театър на маса“ започна през месец май тази година. Чрез нея ще бъдат представени постановката „Норвегия днес“ на режисьорката Ана Батева и спектакъл по български народни приказки на режисьора Васил Дуев. Предстои второ издание на „Руските вечери“, което ще бъде по комедията „Юбилей“ на Чехов и текстове на Шукшин. Представленията ще се провеждат през месеците юни и юли, като тенденцията е инициативата да продължи през есента на 2020 г.

От началото на юни габровската трупа започна репетициите по пет нови театрални проекти: „Руски вечери с револвери“ и „Салиери“ на режисьора Петринел Гочев, „Мечтата на Наташа“ и „Норвегия днес“ на режисьорката Ана Батева, както и подготвянето на спектакъл по български народни приказки с режисьор Васил Дуев. През юли 2020 г. театърът ще представи премиерите на „Салиери“ и „Норвегия днес“.

От април тази година функционира YouTube профилът на театъра, който предлага актуално видео съдържание за дейността на ДТ „Рачо Стоянов“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови